Direct naar artikelinhoud

'Wij zullen de NAVO verslaan'

De onderhandelingen voor een vreedzame overgave van Bani Walid, dat nog in handen is van Kadhafi-getrouwen, zijn mislukt, zo melden de rebellen. Vanuit de Libische stad zijn opnieuw raketten afgevuurd. Het lijkt alsof Kadhafi's aanhangers nieuwe moed kregen om zich te verzetten na een audioboodschap van de ex-dictator.

Hoewel de ondergedoken Libische leider Muammar Kadhafi al maanden niet meer in het publiek is verschenen, stuurt hij op gezette tijden audioboodschappen de wereld in. Gisteren zond de Syrische zender Arrai TV een telefoongesprek met de ex-dictator uit, waarin hij niet minder vastberaden klinkt dan anders.

"De jongeren zijn nu klaar om het verzet tegen de ratten in Tripoli uit te breiden en de huurlingen uit te schakelen", zei Kadhafi in een vijf minuten durend telefoongesprek met Arrai TV. "We zullen de NAVO, die verworpen wordt door het Libische volk, verslaan."

Hoewel de rebellen in Libië aan de winnende hand zijn en Kadhafi's getrouwen konden terugdringen tot enkele woestijndorpen, blijft de kolonel geloven in de overwinning. Hij richtte zich met zijn boodschap tot de Libische bevolking en riep haar op zich "niet met de zwakke en laaghartige vijand in te laten".

"Aan het vastberaden Libische volk: het Libische land is van jullie. Degenen die het van jullie proberen af te pakken zijn indringers, huurmoordenaars en zwerfhonden. Ze waren eerst spionnen van de Italianen, nu van de Fransen. Al die maden en ratten, vang ze allemaal, zij die samenwerken met de NAVO en het Verenigd Koninkrijk om ons land te bombarderen en ons en onze kinderen te doden. Het zijn geen Libiërs", zo probeerde Kadhafi zijn volk tegen de rebellen te keren. Hij riep zijn aanhang ook op om door te vechten. "Ze proberen ons geboorteland in te nemen, maar dat is onmogelijk. We zullen ons vaderland niet verlaten."

Bani Walid gaf gehoor aan die oproep. De stad, waar de rebellen al dagen onderhandelen met Kadhafi-getrouwen voor een vreedzame overgave, besliste plots toch zich gewelddadig te verzetten. Vanuit de stad werden minstens tien raketten afgevuurd op Wadi Dinar, 20 kilometer verder. Aan de stadsranden werden ook schoten gewisseld.

De rebellen hebben ondertussen versterking gevraagd, wat doet vermoeden dat de strijd om de stad binnenkort zal beginnen. Leiders van de Nationale Overgangsraad (NTC) vermoeden dat de aanhangers van Kadhafi zich blijven verzetten omdat Kadhafi's zoon Seif al-Islam, of zelfs de kolonel zelf, zich er misschien bevindt.

'Psychologische oorlogvoering'

Waar Kadhafi is, blijft voorlopig onduidelijk. De Syrische zender die Kadhafi's mededelingen uitzendt sinds de rebellen de Libische staatstelevisie overnamen, beweert dat Kadhafi vanuit Libië belde. De kolonel zelf bevestigde ook in Libië te zijn en ontkende de geruchten dat hij naar Niger vluchtte, wat bewijst dat de opname recent is. Die berichten noemde hij "psychologische oorlogvoering en leugens".

"Ze zeggen dat ze Kadhafi gezien hebben in een konvooi op weg naar Niger", zei Kadhafi, over zichzelf pratend in de derde persoon. "Maar hoeveel konvooien van smokkelaars, handelaars of anderen trekken er dagelijks niet via de woestijn naar Soedan, Tsjaad, Mali of Algerije?", zei hij, eraan toevoegend dat een konvooi dat de grens oversteekt niet uitzonderlijk is. "Alsof het de eerste keer was dat een konvooi de tocht naar Niger ondernam."

"Mensen binnen en buiten Libië zeggen dat Kadhafi niet in Niger is", voegde de ex-dictator er nog aan toe. Daarmee bedoelde hij onder meer zijn woordvoerder en de Nigerese regering, die de voorbije dagen inderdaad zeiden dat Kadhafi geen deel uitmaakte van het konvooi.

Met het konvooi vluchtten wel andere belangrijke toplui van het gevallen Libische regime naar Niger, waaronder Mansour Dau, de aanvoerder van Kadhafi's persoonlijke veiligheidsmacht. De NTC heeft gezanten naar Niger gestuurd om te voorkomen dat Kadhafi's entourage aan het Libische gerecht kan ontsnappen. Ze willen ook vermijden dat Kadhafi het land uit kan vluchten.