Direct naar artikelinhoud

Ceci n'est plus un pays

België heeft geen zin meer. België loont de moeite niet meer. België is geen land meer dat je kunt besturen, opbouwen, doen evolueren. Het project is dood, en je moet er een eind aan maken door plaats te ruimen voor een eendimensionale, Vlaamse visie. Had u het niet begrepen? Wel, sinds gisteren 14 uur is het duidelijk. Mijnheer De Wever heeft het ons gezegd, hij heeft het gezegd aan de Belgische burgers en aan de hele wereld, ratingagentschappen inbegrepen.

We wisten dat hij het dacht, we wisten dat hij het wilde. Het enige probleem vandaag is dat hij nog altijd niet open kaart speelt. En dat hij zich verstopt achter systematische en vernietigende kritiek op de nota-Di Rupo om een doorgang te forceren naar dat onafhankelijk Vlaanderen of, in de hypocriete versie, naar een België dat er uitziet als een land maar dat in feite niet meer is.

(...) Maar dat nee gaat niet ver genoeg. In feite, mijnheer De Wever, ontbreekt het u aan moed en tezelfdertijd liegt u tegen de Franstaligen. Maar dat zijn uw klanten niet. Wat oneindig veel erger is: u liegt ook tegen uw kiezers, 'uw' burgers: de Vlamingen. Stop met ons te doen geloven dat u het land wilt hervormen. Stop met te zeggen dat die nota's niet ver genoeg gaan. Deze keer gaat de nota die Di Rupo heeft voorgelegd ver. Op het communautaire vlak splitst ze B-H-V en draagt ze bevoegdheden over. Op economisch vlak stelt ze een besparingsplan voor, op sociaal vlak valt ze de taboes aan van de werkloosheidsuitkering en de gezondheidszorg. Er is nog ruimte voor verbetering, de nota is niet perfect, maar verdraaid: u bent de enige die haar waardeloos vindt.

(...) De grote fout van deze nota is, volgens u, dat ze voortbouwt op een veronderstelling die u nooit zult aanvaarden: het behoud van de Belgische staat. Want ze verzekert de levensvatbaarheid van de federale staat, ze steunt op twee fundamenten - de solidariteit en de sociale zekerheid - en ze voorziet de splitsing van B-H-V maar voert tegelijkertijd de federale kieskring in.

Een 'bric-à-brac' hebt u gezegd. Maar, mijnheer De Wever, dat is de prijs die we deels betalen voor het behoud van België. Zoals elk project dat groepen samenbrengt die niet homogeen zijn.

(...) Maar u houdt van eenvoud, van duidelijke concepten. Voor u betekent dat een samengaan van de rijken, in een homogene identiteit, zowel op het vlak van taal als op dat van de ideologie. Voor u heet dat Vlaanderen.

En dat maakt bang. Uw onverzettelijkheid maakt bang. Het lijkt erop dat die gedeeld wordt door talrijke Vlamingen. Niks ondemocratisch. Zolang iedereen maar weet wat de eindbestemming is waar uw simplismen toe leiden. Maar als dat het einde van het land betekent, dan bent u weliswaar verantwoordelijk maar niet de schuldigste. Dat is een andere partij, die gisteren blijk gaf van haar kleinzieligheid en een vorm van gelatenheid. De CD&V heeft gisteren het dieptepunt bereikt van politieke verantwoordelijkheid en staatsmanschap. Door zich te verschuilen achter de rug van N-VA zal ze uiteindelijk ten onder gaan.