Direct naar artikelinhoud

'Mijn loon is correct'

Een lynchpartij. Zo noemt de directrice van Samusocial en toekomstig OCMW-voorzitter van Brussel de hetze rond haar persoon van enkele weken geleden. Pascale Peraita (53): 'Ik werk dag en nacht. De aanval was gericht op mijn persoon, niet op mijn werk.'

Een rapport van de Inspectie Financiën bracht Pascale Peraita (PS) enkele weken geleden in het oog van de storm. Haar hoge loon, een duur reisje naar Spanje, haar OCMW-huurwoning (zie kader)..., de ene zaak na de andere bracht een golf van verontwaardiging teweeg. Tot dit weekend hield de topvrouw van de daklozenorganisatie de lippen stijf op elkaar.

Waarom hebt u zo lang gewacht om te reageren?

Pascale Peraita: "Ik was gekwetst. Alle aantijgingen waren gericht op mijn persoon, niet op mijn werk. Ik had geen zin om daarop te reageren. Het was ook niet mogelijk om een reactie te geven, want wij hebben dat rapport van de Inspectie Financiën rijkelijk laat ontvangen. Een week nadat het op ons bureau terecht was gekomen, hebben we een grondige repliek gestuurd. De aantijgingen kloppen niet. Er zijn helemaal geen onregelmatigheden bij Samusocial."

Uw loon stond in het rapport ter discussie. Hoeveel verdient u netto per maand?

"4.500 euro, premies inbegrepen."

Andere vrijwillige organisaties zijn naar eigen zeggen beschaamd over zo'n cijfer.

"Ik heb die aanvallen ook gehoord. Ik kan daar alleen maar op zeggen dat ik loon naar werk krijg. Ik sta aan het hoofd van een grote organisatie, werk dag en nacht en heb mijn kinderen de voorbije veertien jaar niet zien opgroeien. Is het een normaal loon? Nee, het is een correct loon.

"Het is niet omdat je met minderbedeelden werkt, dat je geen juiste verloning mag krijgen. Vergeet niet dat ik een carrière van dertig jaar heb opgebouwd. Die anciënniteit zit ook in mijn salaris verrekend."

Bogdan Vanden Berghe, algemeen directeur van 11.11.11., verdient de helft. Is dat correct?

"Hij werkt niet dag en nacht. Ik moet altijd paraat staan."

Een ander punt van discussie is uw verblijfplaats. U huurt een OCMW-woning, die met geld van het Brussels Gewest werd gerenoveerd. Problematisch, volgens u?

"Dat appartement is mij toegewezen door het Brusselse stadsbestuur. Ondertussen woon ik er drie jaar en betaal ik elke maand 1.100 euro huur. Als ze me niet in dat gebouw wilden, hadden ze me die niet moeten geven. Zowel de meerderheid als de oppositie heeft dat goedgekeurd. Soit, nu maken ze er een probleem van, dus ik verhuis. Deze maand nog."

Wat is uw relatie met Yvan Mayeur, voorzitter van het Brusselse OCMW en binnenkort burgemeester van de stad?

"Wij kennen elkaar al heel lang. Wij zijn goede vrienden."

Volgens sommigen bent u zijn marionet.

"Nee, dat ben ik niet. Dat ben ik ook nooit geweest. Wie mijn karakter kent, weet dat ik me niet zomaar aan de kant laat schuiven. Ik sluit compromissen, maar ik laat me niet doen."

U had het eerder over een 'aanval tegen uw persoon'. Wie heeft het op u gemunt?

"Het is duidelijk dat de aanstelling van de nieuwe burgemeester in Brussel een rol heeft gespeeld. Er zijn mensen die dat aangegrepen hebben om politiek gelijk te halen. Ik kan alleen maar vaststellen dat Joëlle Milquet (cdH, SV) zich geroepen voelde om mij aan te vallen, terwijl haar partij na de vorige verkiezingen uit de Brusselse meerderheid werd geweerd."

Het was een actie tegen Yvan Mayeur?

"Kijk, ik heb geen zin om het retrospectief onderzoek te voeren. Wat is gebeurd, is gebeurd. Hoe dan ook was het een persoonlijke aanval op mij en op Samusocial. Dat heeft me erg aangegrepen, maar het is een zaak van gisteren. Vandaag is het tijd voor iets anders."

Het voorzitterschap van het Brusselse OCMW?

"Inderdaad, dat wordt mijn nieuwe uitdaging. Er is daar heel veel werk te doen."