Direct naar artikelinhoud

Liedje Free Record Shop is helemaal uitgespeeld

De Belgische winkels van Free Record Shop hebben de boeken neergelegd. Daardoor staan 230 banen op de tocht. Vier maanden geleden kwam de muziek-winkelketen nog in handen van een nieuwe eigenaar, maar die wist het tij niet te keren.

De soap rond de problemen bij Free Record Shop kent weer een nieuwe wending. Nadat eerder dit jaar de Nederlandse tak van de keten de boeken moest neerleggen, vroeg gisteren ook de Belgische poot het faillissement aan.

Nochtans leek de toekomst van de Belgische tak in mei verzekerd. Free Record Shop België kwam toen in handen van investeringsmaatschappij ProCures. Die wou nadien ook de Nederlandse activiteiten overnemen, maar dat zagen de curatoren niet zitten. Ze vonden het immers niet eerlijk tegenover de andere kandidaat-overnemers dat ProCures de Belgische tak al in handen had en eisten dat de investeringsmaatschappij die aandelen teruggaf.

"Dat was de nekslag", meent woordvoerder Bart Maussen. In juli nam ProCures dan toch een meerderheidsbelang in alle Free Record Shop-winkels. "Maar omdat de winkels in België eerst wel en dan weer niet bij ProCures hoorden, werden ze een tijdje niet bevoorraad. En dat heeft zijn sporen nagelaten. Want als consument wil je natuurlijke de nieuwste releases. Heb je die niet - of krijg je ze later dan de concurrentie - dan zoekt de klant zijn heil elders."

Daardoor slaagt Free Record Shop er maar niet in om zijn omzet op te krikken. Voor de (Nederlandse) keten failliet ging, boekten de winkels in België en Nederland zo'n 2 miljoen euro omzet per week. In juli, na de doorstart in Nederland (waar 47 van de zowat 140 winkels overbleven, red.), was dat nog 300.000 euro per week. Maar inmiddels blijft de keten steken op 1 miljoen euro - onvoldoende om rendabel te zijn en de winkels te kunnen bevoorraden.

"Want de platenindustrie levert alleen maar als er direct betaald wordt. Met een feestmaand als december voor de deur, moeten je winkels evenwel vol liggen. En dat lukte niet meer", aldus Maussen. En dus vroeg ook de Belgische tak het faillissement aan. "Het is nu aan de curatoren om te bepalen welke winkels nog levensvatbaar zijn." Sinds vorige week lopen er alvast gesprekken met de kapitaalkrachtige Britse investeringsmaatschappij Hilco.

Digitalisering

De vakbonden hopen intussen op een doorstart. "Die onzekerheid duurt nu al maanden. We hopen op een doorstart, want je spreekt hier wel over het inkomen van 230 mensen, die overigens geen schuld treffen aan de problemen bij Free Record Shop", benadrukt vakbondsman Benny Willems (ABVV). De 69 winkels van Free Record Shop in ons land blijven alvast tot en met dit weekend open, zo laten curatoren weten.

Retailspecialist Gino Van Ossel vreest evenwel dat Free Record Shop op lange termijn ten dode is opgeschreven. "De markt voor cd's krimpt al jaren, als gevolg van de digitalisering. Mensen die jonger zijn dan 40 kopen vandaag simpelweg geen cd's meer. Er worden er natuurlijk nog wel verkocht, maar met internetwinkels als iTunes is de concurrentie ook sterk toegenomen. Hoewel een doorstart op korte termijn mogelijk is, vrees ik dat elk product dat kán gedigitaliseerd worden, weinig overlevingskansen heeft in de fysieke wereld. Dat wil niet zeggen dat het morgen gaat verdwijnen, maar over pakweg tien jaar - als het al zo lang zal duren - wordt het moeilijk om dit soort winkel rendabel overeind te houden", zegt Van Ossel.

"Een boek nemen mensen graag nog eens vast, of wie een tv wil kopen, heeft die toch graag eens op voorhand gezien, maar een cd beluisteren, kan ook perfect online. Dat maakt dat niet alleen het product online beschikbaar is, maar ook de productbeleving", aldus Van Ossel. Niet alleen Free Record Shop beleeft moeilijke tijden. Ketens als Fnac, Saturn/Media Markt of Club hebben het momenteel ook niet makkelijk.

230 banen

staan op de tocht in ons land, de bonden hopen op een doorstart