Direct naar artikelinhoud

'N-VA heeft geen Franstalige partners'

"Ik haat het nationalisme. Nationalisme is egoïsme." MR-voorzitter Charles Michel sprak gisteren in De zevende dag klare taal. "N-VA heeft geen Franstalige partners", poogde hij alle andere insinuaties de kop in te drukken.

Michel wil samen met CD&V gaan voor een sociaal-economische regering, zonder nieuwe staatshervorming. In een dubbelinterview samen met CD&V-voorzitter Wouter Beke in De Standaard en Le Soir beklemtoonden beide partijen dat zij de as zijn die kan garanderen dat er de komende vijf jaar gefocust zal worden op dat sociaal-economische.

N-VA-voorzitter Bart De Wever reageerde als door een wesp gestoken. "De kiezer wordt geneutraliseerd, nog voor hij zich heeft uitgesproken", fulmineerde hij op Radio 1. Volgens De Wever dumpen CD&V en MR in één beweging ook hun zusterpartijen cdH en Open Vld.

Open Vld ziet dat anders, luidt het binnen de partij. Dat bevestigde voorzitter Gwendolyn Rutten met een tweet zondagochtend. "Een generatie die oplossingen wil ipv blokkering. Vooruitgaan ipv stilstaan. Economie ipv het communautaire. @CharlesMichel75 @wbeke".

Benoît Lutgen, voorzitter van cdH, ziet dat enigszins anders. Volgens hem gebruikt MR de CD&V om in de rugzak van N-VA te kruipen.

Exact het beeld dat ook sp.a heeft. "Er zijn woorden en daden", zegt Bruno Tobback. "En de daden wijzen er duidelijk op dat Kris Peeters al een halve deal heeft met N-VA. Ze willen een centrumrechtse regering. Een andere reden is er niet voor CD&V om een interview te geven met liberalen."