Direct naar artikelinhoud

Tot de scheiding jullie huwt

Sarah Ferguson en de Britse prins Andrew zouden trouwplannen hebben, zeventien jaar na hun scheiding. Scheiden en later toch opnieuw voor je oude partner kiezen? Niet evident. Vraag maar aan wie een proefscheiding probeerde.

Op een mooie zomerdag in 1986 trok Sarah Ferguson een hoepeljurk aan, plantte ze een sluier in haar rode manen en gaf ze de Britse prins Andrew het jawoord tijdens een huwelijksceremonie in de Londense Westminster Abbey. De wereld keek mee.

Amper 1992 was het, toen al beelden opdoken van Fergie en haar financieel adviseur. Opnieuw keek de wereld mee. Dat die financieel adviseur John Bryan, de ex-echtgenoot van mediafenomeen Astrid Bryan, is, weten we ondertussen. Meer dan twintig jaar geleden ging de aandacht alleen naar het feit dat hij aan Fergusons tenen leek te sabbelen. En naar wat dat zou betekenen voor haar huwelijk met de Britse prins.

Niet veel goeds, zo bleek in 1996: het koppel ging uit elkaar. Zeventien jaar later zouden Ferguson en haar ex het nu toch opnieuw samen willen proberen, zo speculeren de Britse media. Ferguson bracht haar vakantie deze zomer namelijk in het buitenverblijf van de Engelse koningin door. Een teken aan de wand, menen de tabloids. En ook nu kijkt de wereld mee, zij het dan met argusogen.

Partners die scheiden en daarna opnieuw met elkaar in het huwelijksbootje stappen, dat ziet de wereld namelijk niet vaak. Liz Taylor huwde in 1975 wel voor de tweede keer met Richard Burton, van wie ze iets meer dan een jaar voorheen scheidde. Maar na hem versleet ze nog twee echtgenoten. Nummers zeven en acht waren dat.

In Vlaanderen huwden al enkele mannen en vrouwen opnieuw met hun ex-partner, maar met veel zijn ze niet. Zo vermoeden onderzoekers althans, aangezien er geen officiële cijfers van tweede huwelijken met dezelfde partner bestaan. "We weten wel dat het aantal mensen dat spijt heeft van een scheiding opvallend laag ligt", vertelt socioloog Dimitri Mortelmans (UA), hoofd van het onderzoeksproject Scheiding in Vlaanderen. "Het kan natuurlijk dat mensen niet graag toegeven dat ze voor niets zijn gescheiden, maar meestal lijken ze toch werkelijk gelukkig met hun keuze."

Fergie spreekt dus misschien de waarheid als ze volhoudt dat ze nog bevriend is met haar ex, maar dat er geen nieuwe trouwplannen zijn. Zo eenvoudig is het ook niet: opnieuw verliefd worden op iemand waarvan je alle gebreken kent. Gebeurt het toch, dan is dat meestal omdat partners na hun beslissing om te scheiden net meer met elkaar praten dan voorheen. En elkaar daardoor op een andere manier leren kennen.

"Zelfs als de scheidingspapieren klaar liggen om te ondertekenen, beslissen mensen nog om toch bij elkaar te blijven. Alleen vertegenwoordigen zij minder dan een procent van de gevallen", zegt scheidingsconsulent Lawrence Steeman. "Zeker de partner die eerst besliste om de scheiding aan te vragen, denkt daar vaak al maanden of jaren over. Dan ben je meestal wel zeker van je stuk."

Juridische veldslag

Bovendien proberen veel koppels voor hun scheiding al of hun relatie nog te redden is, bijvoorbeeld door samen in therapie te gaan. Gaat het dan toch mis, dan gaat het soms ook echt mis. En na een scheiding die gelijkstaat aan een juridische veldslag is waarschijnlijk nog maar weinig animo om de banden met de ex-partner opnieuw aan te halen. Levens groeien dan snel uit elkaar, nieuwe liefdes kruisen soms al vroeger dan verwacht het pad en de afstand tussen voormalige partners wordt dan gauw groot.

Al brengt het alsmaar populairder wordende co-ouderschap daar mogelijk verandering in. "Er zijn ook koppels die daardoor na hun scheiding beter leren communiceren", denkt Mortelmans. Ook dat kan kloppen voor Fergie. Zij deelt nog altijd de woning met prins Andrew, om samen voor hun twee dochters te zorgen. Ook tijdens feesten en vakanties brengen ze samen tijd door.

'Blijf samenwonen'

Toch werd lang vermoed dat net een afkoelingsperiode koppels die op scheiden staan deugd zou doen. In Italië moeten koppels trouwens nog altijd door zo'n periode voor ze officieel uit elkaar kunnen gaan. "In België werd die afkoelingstijd ondertussen afgeschaft, omdat zo'n periode precies het omgekeerde effect had", zegt Mortelmans. "Zodra mensen tijdens die afkoelingsperiode hun eigen leven gingen organiseren, geraakten ze nog meer overtuigd van het feit dat scheiden de juiste keuze was."

Betekent dat dat ook het idee van een proefscheiding zinloos is? "We raden sommige koppels toch aan om even op proef uit elkaar te gaan, maar vaak is het effect inderdaad dat de scheiding wordt doorgezet", reageert Steeman. Een proefscheiding is volgens hem vaak een handig instrument om de partner die de scheiding niet zelf voorstelde te laten wennen aan het idee.

"De partner die eerst het woord scheiding gebruikt, weet meestal al veel langer dat hij of zij de relatie wil beëindigen. Voor de partner die er uiteindelijk mee instemt, is de tijd om erover na te denken vaak veel korter. De volger wordt dan soms overtuigd door een proefscheiding."

Voor wie een huwelijk nog een kans wil geven, heeft Mortelmans daarom maar een advies: "Blijf samenwonen." Al is het nog afwachten of dat nu ook Fergies huwelijk opnieuw doet opleven.