Direct naar artikelinhoud

'Panorama' wint Prijs voor Mensenrechten

Het Canvasprogramma Panorama werd gisteren door de Liga voor Mensenrechten bekroond met de jaarlijkse Prijs voor Mensenrechten. De Liga prees reportages als Arm Vlaanderen of Te gek om los te Lopen.

De afgelopen jaren voerde Panorama onderwerpen op als justitie, privacy, armoede en migratie. Mensenrechten en de schending ervan vormen een rode draad bij de onderwerpen van het VRT-programma en dat verdiende volgens de Liga voor Mensenrechten een prijs.

De vzw eert elk jaar een persoon of een organisatie die zich inspant voor de mensenrechten. Met Panorama bekroont de Liga voor het eerst een groep journalisten.

"Een mooie erkenning", zegt eindredacteur Jan Holderbeke. "Mensenrechten behoren tot onze corebusiness en dan is het fijn als dat op zo'n manier in de verf wordt gezet."

De organisatie prees reportages als Arm Vlaanderen of Te gek om los te lopen, over gedetineerden die ontoerekeningsvatbaar verklaard werden. Ook de reportage over Jonathan Jacobs die begin dit jaar veel stof deed opwaaien kreeg een eervolle vermelding.

"Vaak is er geen tijd of geld voor onderzoeksjournalistiek. Journalisten moeten snel inpikken op wat gebeurt, zonder dat ze stil kunnen of mogen staan bij de achterliggende complexe systemen", schreef de Liga in hun verantwoording. "Een programma als Panorama stelt deze procedures in vraag en durft de tijd te nemen om deze kritisch te benaderen. Dat levert reportages op die 'vergeten' gebeurtenissen in een nieuw daglicht stellen of doofpotaffaires onthullen en daarmee meer dan eens het vuur aan de politieke en maatschappelijke lont te houden."

Nochtans wordt het VRT-programma gemaakt door een erg kleine vaste redactie van vier redacteurs en een handvol freelancers. "Elk van hen heeft eigen onderwerpen die hen interesseren en die probeer ik als eindredacteur zoveel mogelijk aan te moedigen", knikt Holderbeke. "Daarnaast is tijd ons geheim wapen. We maken dertien reportages per jaar. Daardoor kunnen we meer graven dan de gemiddelde redactie. De overige uitzendingen kopen we aan in het buitenland. De VRT doet haar best om deze onderzoeksjournalistiek te steunen, maar er is altijd plaats voor meer. Tegen 25 eigen reportages per jaar zou ik geen neen zeggen."