Direct naar artikelinhoud

Oekraïne schiet op Russisch konvooi

Het Oekraïense leger heeft een konvooi van Russische militaire voertuigen deels vernietigd. Dat bevestigde de Oekraïense president Petro Porosjenko aan de Britse premier David Cameron. Rusland ontkent dat het zijn buurland binnengevallen is, maar de NAVO spreekt dat tegen.

Britse journalisten meldden donderdagavond dat ze zagen hoe 23 voertuigen met Russische militaire nummerplaten in het oosten van Oekraïne de grens overstaken. Volgens de journalisten ging het vooral om pantserwagens voor het transport van soldaten, aangevuld met tankwagens en logistieke voertuigen.

Toen David Cameron daarover belde met Petro Porosjenko, bevestigde die laatste de berichtgeving en voegde hij eraan toe dat het Oekraïense leger het konvooi 's nachts had bestookt met artillerievuur. "We hebben gepaste maatregelen getroffen en een deel van het Russische konvooi bestaat niet meer", zo deelde een woordvoerder van het Oekraïense leger mee. De Oekraïeners beweren zelf onder vuur te liggen van Russisch geschut dat netjes aan de overkant van de grens blijft, wat hun strijd tegen de pro-Russische separatisten bemoeilijkt.

De Britse regering vroeg de Russische ambassade om opheldering over het militaire konvooi. De Russische regering ontkent dat haar troepen de grens hebben overgestoken en dat haar leger verliezen leed in Oekraïne.

Russische inval

Rusland heeft het over "fantasieberichten", maar ook de NAVO meent een Russische inval in Oekraïne gezien te hebben. "Dit bevestigt dat we een onophoudelijke stroom van wapens en strijders zien vanuit Rusland naar Oost-Oekraïne", zei NAVO-secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen. "Het is een duidelijk bewijs van de voortdurende Russische betrokkenheid in het destabiliseren van oostelijk Oekraïne."

Terwijl Oekraïne het militaire konvooi onder vuur nam, staat een ander, humanitair konvooi nog altijd aan de grens te wachten. De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov zei dat hij nog altijd onderhandelt met zijn Oekraïense ambtgenoot om dat konvooi toe te laten tot de gebieden die onder controle staan van de rebellen. Volgens Lavrov wordt er vooral gesproken over praktische hinderpalen - één daarvan zou zijn dat Oekraïne de strijd tegen de rebellen opvoert precies om het humanitaire konvooi buiten te houden.

Na overleg drukten de ministers van Buitenlandse Zaken van de Europese Unie andermaal hun bezorgdheid uit over de toestand in Oost-Oekraïne en de impact op de burgerbevolking. Ze zeggen klaar te staan om verdere sancties tegen Rusland in overweging te nemen. Morgen zit de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken samen met zijn collega's uit Frankrijk, Duitsland en Rusland in Berlijn.