Direct naar artikelinhoud

Vlaamse ondernemers lanceren biowijn

Château Castigno is een rijzende ster in het Franse zuiden. Verrezen uit de puinhoop van een ingedommeld wijnkasteel.

Languedoc à la flamande

oeveel Vlamingen dromen niet van een eigen wijndomein? Met de verkoop van Blagden Packaging, het familiebedrijf dat was uitgegroeid tot een forse staalgroep, gaven Marc Verstraete en Tine Claeys gestalte aan die droom. Het koppel wilde wat trager gaan leven, maar luieren aan de Azurenkust in een riante villa was niet meteen hun levensideaal. En dus kozen ze voor een stuk ongerepte natuur in de Languedoc. In het slaperige dorpje Assignan kochten ze enkele jaren geleden het even ingedommelde château Castigno. Een behoorlijke wijnkelder was er niet, up-to-date vinificatiemateriaal of personeel evenmin. Potentieel wel: vieilles vignes, oude wijnstokken van meer dan honderd jaar oud. Met de hulp van de gerenommeerde wijnconsultants Michel Tardieu en Philippe Cambie en hun bio-adviseurs werd zowel de wijngaard als de infrastructuur nieuw leven ingeblazen. Het rendement per perceel werd gevoelig teruggeschroefd en het principe van de ‘groene oogst’ deed zijn intrede. Het betekent dat de meeste cru’s van het domein slechts 20 tot 25 hectoliter per hectare halen wat de concentratie en finesse van het eindproduct ten goede komt.

schapen als onkruidbestrijders

Het wijndomein zo duurzaam mogelijk runnen, dat betekent in de praktijk dat men de oudste percelen bewerkt met paard en ploeg om de bodem intenser te kunnen omwoelen. Schapen doen dienst als onkruidbestrijders. Andere innovaties van Marc Verstraete: de aankoop van nieuwe eiken barriques en de vinificatie per terrein. Het fruit van elk perceel (dat men uiteraard manueel plukt) krijgt een aparte cuve en wordt afzonderlijk gevinifieerd, opgevolgd en geproefd voor de definitieve assemblage. Allemaal ingrepen die courant zijn bij de grote jongens, maar waar veel kleinere domeinen zelden toe komen omdat die aanpak uiteraard extra geld kost, en de rendementen insnoert ten voordele van de kwaliteit.

Slow life-concept

In enkele jaren tijd bouwde Castigno een ruim gamma op met - naast het klassieke trio wit, rood en rosé (waaronder prestigecuvées) - ook een eau de vie en een rosé brut volgens de méthode traditionnelle. In de loop van de zomer komt ook de late oogst ‘Le Petit Péché d’Alexine’ in de handel, naast een Merlot de Castigno. Sommige wijnen staan overigens al op de kaart van toprestaurants als Hof van Cleve, Het Gebaar en Le Fox.

En dan is er uiteraard nog het wijntoeristische luik van de hele onderneming, met binnenkort een nieuw suitehotel. In het op 300 meter hoogte gelegen Assignan werden eerst verschillende huisjes aangekocht en gerenoveerd, de vroegere maisons des vignerons en maisons des vendangeurs waar de plukkers werden ondergebracht. Het is de bedoeling er een oase van rust van te maken, hoewel het totaalproject ook een restaurant omvat en een vergaderzaal voor zakenlui. Cursisten van de wijnschool zullen helpen met het wijnmaken. En dat allemaal met als credo ‘trager gaan leven’, als God in Frankrijk.

De hele familie raakt stilaan bij het wijnproject betrokken. Zo is dochter Ann-Sophie Verstraete verkoops- en marketingverantwoordelijke, nicht Julie helpt ook mee in de verkoop en Fons - de zoon van Tine - gaat als chef-kok aan de slag voor de druivenplukkers en de hotelgasten. n

Château Castigno Blanc 2008

Saint-Chinian (Frankrijk), 26 euro

Stralend lichtgoudgeel, werkelijk ultrazonnig met lange tranenslierten.

Grenache blanc-aroma’s van witte bloemen, wit fruit, kruiden en gekonfijte citroen.

Een stuk sterker dan de geur, met citrus, gele perzik en nectarine, rijp maar sappig fris. Licht exotische finale en blonde tabak.

Saint-Chinian blijft een witte raaf, maar deze ge(s)laagde maaltijdwijn

fladdert met veel fraîcheur en toekomst in ons glas.

Château Castigno Rouge 2008

Saint-Chinian (Frankrijk), 25 euro

Dieprood en jeugdig, zelfs inktachtig met zeer vette tranenboulevards.

Impressies van gerookte eik, bloemen, cacaopoeder, rode pruimen en bosbessen.

Eerst fijne boisé, dan zuivere rode/blauwe bessen, geroosterde noten, melkchocolade en een finale met veel kruidige garrigues.

Elegante languedoc die uitblinkt door zijn balans tussen de fijne eiktoets en rijp maar zeker niet zwoel fruit.

Klasbak.

Terra Casta 2008

Vin de Pays des Monts de La Grage (Frankrijk), 8 euro

Kleur van zwarte kersen, zelfs nog paarse zweem. Royaal fonkelend.

Aroma’s van jong fruit, vooral rode/zwarte kersen, aardbeien en een kruidige ondertoon.

Sappig, met (gedroogde) rode kers, framboos en zoethout, kwieke aciditeit en soepele tannines.

De belhamel van het gezelschap, bedoeld om jong en koel te drinken (circa 14 tot 15°C). Ongecompliceerde dorstlesser.

Castigno Rosé Brut Nature 2008

Languedoc-Roussillon (Frankrijk), 14 euro

Fraaie roodroze kleur met wat blekere randjes plus mediumkrachtige parelstroom.

Zuiver, licht

floraal, met

impressies van

aardbeiensorbet en crème de cassis.

Prettig moussegevoel, met én aardbei en framboos in dominante rol, én een zesty citrusfrisheid die alles levendig houdt.

Een zéro dosage

(niet zoet!) die illustreert dat men ook in de Languedoc een mousserende klasbak kan produceren. Hyperfris.