Direct naar artikelinhoud

Chipfabrikant Intel verwacht minder omzet

BRUSSEL l Intel verlaagt zijn omzetprognose voor het lopende kwartaal. De Amerikaanse chipmaker verwijst naar de slabakkende vraag naar pc's. Die is het gevolg van de economische crisis.

Midden oktober werd al duidelijk dat ook de chipsector niet ontsnapt aan de gevolgen van de crisis. Intel zei voor het vierde kwartaal uit te gaan van een omzet tussen 10,1 en 10,9 miljard dollar. Woensdagavond bleek na het sluiten van de Amerikaanse beurs dat Intel in oktober nog te optimistisch was geweest. De chipmaker gaat nu voor het vierde kwartaal uit van een omzet van 9 miljard dollar. Dat is ongeveer 12 procent minder dan in het derde kwartaal.

Ook de verwachting voor de brutomarge gaat fors omlaag. Intel rekent op een marge van 55 procent, 4 procentpunten minder dan eerder aangegeven. Analisten waren gisteren verrast over de omvang van de bijstelling.

Intel verwijst naar de dalende pc-vraag. De chips van het bedrijf doen meer dan 80 procent van alle pc's draaien. Als mensen minder pc's kopen, bestellen pc-fabrikanten minder microprocessoren bij spelers als Intel.

Concurrentie

Intel is niet de enige chipmaker die het moeilijk heeft. Begin oktober kondigde AMD, na Intel de grootste leverancier van computerchips, aan zijn fabrieken onder te brengen in een joint venture met de regering van Abu Dhabi.

Op die manier probeert AMD, dat afstevent op zijn derde verliesjaar op rij, zijn kosten onder controle te brengen. Het derde kwartaal toonde wel enig beterschap. AMD boekte zijn kleinste kwartaalverlies in twee jaar. Zonder de impact van twee afdelingen die verkocht worden, was zelfs sprake van een kleine winst.

Intel is winstgevend maar ontsnapt duidelijk niet aan de malaise. In het derde kwartaal was er nog geen vuiltje aan de lucht, maar de komende maanden dienen zich somber aan. 2009 wordt een erg moeilijk jaar voor de chipsector, verwachten analisten.

Het gereputeerde onderzoeksbureau Gartner verlaagde vorige week zijn groeiprognose voor de sector van 8 tot 1 procent voor 2009. Ook Gartner verwijst naar de impact van de economische crisis.