“Een groene of iemand die verdacht wordt van appelblauwzeegroen, de keuze was snel gemaakt”

© BELGAIMAGE

Antwerps Groen-politica Freya Piryns stopt met politiek, nadat ze geen verkiesbare plaats meer krijgt. Haar “puzzelstukje” paste niet in de “puzzel” van de Kamerlijst. “Mijn relatie heeft ook niet echt geholpen”, zegt ze. Piryns is getrouwd met Open VLD-parlementslid Willem-Frederik Schiltz.

Pieter Lesaffer

Al negen jaar zijn Freya Piryns (Groen) en Willem-Frederik Schiltz (Open VLD) een koppel. En al evenlang worden ze daarop aangesproken. “Zeker in het begin vonden velen dat raar”, zegt Piryns. “Maar intussen is dat voor de meesten normaal geworden. We krijgen er soms zelfs complimenten voor.”

Alleen breekt het haar nu wel zuur op. Freya Piryns kreeg van haar partij immers een onverkiesbare zesde plaats op de Antwerpse Kamerlijst. “Ik wil wel benadrukken dat deze beslissing in de eerste plaats te maken heeft met mijn profiel: in de hele puzzel was mijn puzzelstukje nog over”, zegt ze. Er waren al te veel andere vrouwelijke kandidaten uit de stad Antwerpen. “Maar mijn relatie heeft niet geholpen.”

Volgens Piryns hebben sommigen dat bij de lijstvorming aangegrepen om haar in een negatief daglicht te stellen. “Als de plaatsen beperkt zijn, dan is de keuze snel gemaakt tussen een groene groene en iemand die verdacht wordt van appelblauwzeegroen.”

Gevoelige informatie

Het lijkt ook geen evidente combinatie, groen en blauw in één huwelijk. “Er zijn nochtans genoeg koppels die een verschillende partijvoorkeur hebben”, zegt Piryns. “Dat is ook bij ons het geval, alleen zijn wij actieve politici. Aan de keukentafel kunnen wij heel goed over de politiek praten. We delen vaak dezelfde maatschappelijke doelstellingen, maar verschillen wanneer het gaat over de manieren om die te bereiken.”

Het koppel had ook een duidelijke lijn: “Geen informatie delen die voor de andere moeilijk ligt om voor zichzelf te houden.” Dat bevestigt ook Willem-Frederik Schiltz. “Strategische keuzes bijvoorbeeld delen we niet met elkaar”, zegt hij. “Maar wel: hoe was jouw dag op het werk?”. En: “Ik ben met dit of dat wetsvoorstel bezig.”

Schiltz is binnen Open VLD nooit in de problemen gekomen door zijn relatie. “Soms spreken leden mij daar weleens over aan. Ze vinden dat vreemd. Maar het is nooit een nadeel geweest. Al sluit ik niet uit dat iemand dat ooit tegen mij zou kunnen gebruiken. Het is een gemakkelijke stok om mee te slaan.”

Stoppen als schepen

Voor Freya Piryns betekenen deze verkiezingen ook haar afscheid van de politiek. Ze is nu nog gemeenteraadslid voor Groen in Antwerpen, maar kondigt aan dat ze daar nog dit jaar mee wil stoppen.

Als reactie laat Groen weten dat “we nu eenmaal veel goede kandidaten uit Antwerpen-stad hebben.” Bovendien lag de keuze om haar op de zesde plaats te zetten bij het ledencongres. De leden hebben in de partij het laatste woord bij de lijstvorming. “Dat kunnen we niet anders dan respecteren”, aldus een partijwoordvoerder.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer