Direct naar artikelinhoud

Sarkozy mikt op donderende comeback

De Franse ex-president Sarkozy heeft de kieswet geschonden en krijgt een deel van zijn campagne-uitgaven, 10,6 miljoen euro, niet door de staat terugbetaald. Maar de in affaires verzuipende 'Sarko' bijt stevig van zich af. Hij kondigt een stevige comeback aan.

Als een oorlogsverklaring. Zo beschouwt Nicolas Sarkozy de beslissing van de Conseil Constitutionnel, de Franse grondwettelijke raad, om zijn uitgaven voor de presidentiële kiescampagne van 2012 niet terug te betalen. De bijna 11 miljoen euro waarop 'Sarko' gerekend had, worden hem door de neus geboord. Uit arren moede vraagt hij zijn kiezers nu hun geldbeugel te openen.

De raad stelt dat Sarkozy niet enkel het plafond voor electorale onkosten overschreed, bij de staat diende hij vervolgens rekeningen binnen die de indruk wekten dat hij wel degelijk binnen de lijnen had gekleurd.

Het was de Nationale Commissie voor Campagnerekeningen (CNCCFP) die de kat de bel aanbond: in plaats van het opgegeven maximum van 22,5 miljoen euro besteedde Sarkozy 23 miljoen euro - een overschrijding met bijna 500.000 euro.

Het gevolg is ernaar: de niet-terugbetalling zet Sarkozy's partij, de centrumrechtse UMP, op zwart zaad. Alsof haar gebrek aan leiderschap en oppositionele onvermogen de formatie zo al niet in nesten had gebracht - zelfs het massale verzet tegen het homohuwelijk wist de UMP niet te verzilveren - is nu ook haar financiële slagkracht in het geding.

Er hoeft geen plaatje bij, Sarkozy, die het besluit niet had zien aankomen, is ziedend. Prompt heeft hij zijn ontslag aangekondigd uit de Conseil, waar hijzelf als oud-staatshoofd zitting in had. De ex-president wil zijn vrijheid terug, en daarmee zijn spreekrecht.

"Ik neem mijn verantwoordelijkheid", schreef Sarkozy gisteren op zijn Facebookpagina. "Ik moet me engageren voor de democratische vrijheid in ons land. Ik vraag u mij te helpen door u te mobiliseren."

En nog: de niet-terugbetaling van het bewuste bedrag "brengt de krachten in het gedrang die het zo dringende alternatief voor het socialisme moeten voorbereiden".

Volgens radiozender France Inter zal Sarkozy eerstdaags "een groot interview" geven aan een medium met landelijk bereik, mogelijk het avondjournaal op France 2. 's Mans comeback, die in de Parijse wandelgangen al maanden over de tongen rolt, is met andere woorden nakend. François Hollande weze gewaarschuwd.

Silvio Berlusconi

Dat Sarkozy ongenadig wil terugslaan, hij heeft er zo zijn redenen voor. Sinds zijn aftreden een dik jaar geleden verzoop hij in de scandalitis (zie kaderstuk).

Te veel van het goede, kaffert Sarkozy. In de traditie van Silvio Berlusconi heeft hij een politiek proces ontwaard, terwijl zijn entourage een complot vermoedt. Journalisten, rechters en politici: allemaal zouden ze op zijn vel uit zijn, met als ene doel zijn felbegeerde herverkiezing te couperen, in 2017.

De vraag luidt welke kans Sarkozy desgevallend nog maakt. Een kersverse opiniepeiling van het bureau IFOP voor Journal du Dimanche laat aan helderheid weinig te wensen over: 60 procent van de Fransen ziet een nieuwe kandidatuur niet zitten. Het plaatje oogt anders als we alleen naar de UMP-kiezers kijken. Daar is 87 procent voor zijn terugkeer.

De huidige partijvoorzitter François Copé en oud-premier François Fillon, die elkaar niet kunnen luchten en vorig jaar op infame wijze bakkeleiden over het leiderschap, zijn veel minder populair.