Direct naar artikelinhoud

Marokkaanse connectie in diamantkraak Zaventem

In Zwitserland, Frankrijk en België werden in de loop van dinsdag en woensdag 31 mensen opgepakt voor ondervraging in het onderzoek naar de spectaculaire diamantroof op Brussels Airport in februari. In ons land blijven voorlopig acht verdachten in de cel.

De politieactie van afgelopen woensdag moet wat spektakelwaarde betreft nauwelijks onderdoen voor de diamantroof zelf. Tweehonderd agenten van de federale gerechtelijke politie (FGP) van Brussel en Asse en nog eens vijftig leden van de speciale eenheden vielen binnen in een veertigtal gebouwen en arresteerden 24 mensen - allen van Marokkaanse origine - voor verhoor. Het zwaartepunt van de actie lag in Brussel, maar ook elders in het land vonden verschillende huiszoekingen plaats. Er werden grote sommen geld en een luxewagen in beslag genomen.

Tien opgepakte verdachten verschenen na verhoor voor onderzoeksrechter Jeroen Burm, die tegen acht van hen een arrestatiebevel uitschreef. De acht worden beschuldigd van heling en lidmaatschap van een criminele organisatie.

Ook in Zwitserland en Luxemburg vonden huiszoekingen plaats. In Zwitserland werd een aantal diamanten teruggevonden die buitgemaakt werden bij de overval. Zes verdachten werden opgepakt. Twee van hen zouden volgens buitenlandse media zijn aangehouden. Ook in Frankrijk werd een verdachte opgepakt. De man, met een zwaar gerechtelijk verleden, wacht in de gevangenis op zijn uitlevering, waarover wellicht beslist wordt op 16 mei.

Het onderzoek is nog lang niet afgerond, en de speurders zijn nog steeds op zoek naar een aantal voortvluchtigen. Het parket is dan ook karig met informatie. Een van de kopstukken zou naar het buitenland gevlucht zijn, vermoedelijk zijn vaderland.

De Antwerpse diamantsector toont zich alvast bijzonder verheugd over de doorbraak in het onderzoek naar de diamantroof. "De ontwikkelingen in het dossier stemmen ons hoopvol", zegt Caroline De Wolf van het Antwerp World Diamond Centre. "Dit is goed nieuws voor de sector. Laat ons hopen dat ook de rest van het onderzoek vruchtbaar verloopt."