Direct naar artikelinhoud

Verloren zoon Vanden Borre terug bij oude liefde Anderlecht

Er is eindelijk weer een klein beetje hoop dat Anthony Vanden Borre opnieuw voetballer wordt. Ten einde raad klopte hij aan bij Anderlecht, dat zich over zijn verloren zoon ontfermt en hem vanaf vandaag laat meetrainen met de beloften.

Op 27 april 2012 eindigde de voetbalcarrière van Anthony Vanden Borre abrupt. Uitgerekend tegen Anderlecht speelde hij toen zijn laatste wedstrijd voor Racing Genk. Het voorlopige eindpunt van de grillige carrière van een al even grillige voetballer.

Anthony Vanden Borre debuteerde op zijn 16de met flair voor Anderlecht en werd na amper vijf wedstrijden in eerste klasse opgeroepen voor de Rode Duivels. Op 28 april 2004 debuteerde hij met een invalbeurt in een vriendschappelijke interland tegen Turkije als op een na jongste Rode Duivel ooit.

Vanden Borre ontpopte zich toteen van de grootste talenten van zijn generatie, maar net zo goed ging het licht regelmatig even uit, waardoor hij geen constante in zijn prestaties kon leggen. De grootste demonstratie van zijn ontegensprekelijk talent bracht hij in 2008, toen hij tegen het Spanje van Xavi en Iniesta een van de grote uitblinkers was.

Anthony Vanden Borre was amper 19 toen hij naar Fiorentina trok, maar van daar ging het snel naar Genoa, en van Genoa naar Portsmouth. Steeds verder gleed Vanden Borre af. Tot Genk hem in 2010 een helpende hand bood. Onder zijn vroegere coach Frank Vercauteren leefde Vanden Borre weer op en werd hij kampioen met Genk.

Maar na een breuk met Mario Been besteedde Vanden Borre zijn tijd vooral aan vakanties in Miami en Zanzibar. Aanbiedingen van clubs als Saint-Etienne legde hij hooghartig naast zich neer. Tijdens een test bij West Ham kreeg hij te horen dat hij 12 kilogram te dik was en dat hij in die toestand nooit een nieuwe club zou vinden.

Er kwam nog een aanbieding van Sao Paulo, maar daar vreesde Vanden Borre uit beeld te verdwijnen als Rode Duivel. Uiteindelijk bood het Russische Simferopol nog een uitweg, maar daar bedankte hij omwille van de levensomstandigheden.

Vanden Borre verdween daarop even van de aardbol, zelfs voor zijn familie. "Een depressie is een te groot woord", horen we in zijn omgeving. "Maar Anthony realiseerde zich dat de trein aan hem voorbijging en dat was een harde klap."

Onmiskenbaar talent

De talentvolle rechterflankspeler ging in de buurt van Valenciennes hard aan zijn conditie werken, maar het ontbrak hem aan echte voetbaltrainingen. Zijn omgeving raadde hem aan contact op te nemen met Anderlecht, maar Vanden Borre durfde die stap niet zelf te zetten.

Uiteindelijk legde Mbo Mpenza het contact dat de verloren zoon terug op Neerpede brengt. Vanden Borre traint vanaf vandaag met de beloften van paars-wit en heeft een aansluiting tot het einde van het seizoen.

"De directie heeft beslist om Anthony te helpen", zegt Herman Van Holsbeeck. "De club vergeet zijn oud-spelers die het moeilijk hebben niet. We hopen dat Anthony deze kans met beide handen grijpt. De technische staf en alle medewerkers van Anderlecht zullen alles in het werk stellen opdat hij zijn onmiskenbaar talent weer tentoon kan spreiden op de voetbalvelden."

"Ik wil de club danken voor deze kans", zegt Anthony Vanden Borre op de website van Anderlecht. "Ik zal er alles aan doen om mijn dank op gepaste wijze te uiten en mijn oude niveau zo snel mogelijk te bereiken om de club weer ten dienste te zijn. Dit vergeet ik nooit."