Direct naar artikelinhoud

De vele rollen van Jacky Kennedy Onassis

Tot voor kort liep op Eén de tv-reeks The Kennedys met Katie Holmes in de rol van Jackie Kennedy. Ook Jan De Cock liet zich inspireren door dat icoon. Na Denkmal en Repromotion maakt hij een totaalkunstwerk dat bestaat uit twee tentoonstellingen, zes boeken en een fictief verhaal over de elegante first lady.

Met tentoonstellingen in Tate Modern in Londen en het MoMa in New York heeft Jan De Cock (1976) bewezen dat hij een van de belangrijkste kunstenaars van zijn generatie is. Hij begon met spaanplaten en werd bekend met zijn monumentale sculpturen. Nu neemt hij de fascinerende figuur van Jackie Kennedy als uitgangspunt in de kleine, maar intrigerende tentoonstelling Jacqueline Kennedy Onassis.

De Cocks tentoonstellingsproject verloopt in verschillende fases. Het eerste luik van de expo is nu te zien in de White-Out Studio in Knokke-Heist, waar zaterdag het derde cahier werd voorgesteld. De tentoonstelling krijgt vorm naarmate er meer boeken gepresenteerd worden.

In de bijna volledig lege 'white cube' van de White-Out Studio in Knokke wordt elk voorwerp dat er wél staat een sculpturaal element: het platform waarop de zaaltekst staat, twee diaprojectors op een houten sculptuur, gekleurde tape die elektriciteitskabels op zijn plaats houdt, een platenspeler die voor een jazzy soundtrack bij de expo zorgt.

Op de grote ramen van de White-Out Studio zijn diagonale lijnen geplakt in gele, witte en blauwe tape. Die diagonale lijnen komen terug in de tentoonstellingsruimte én in de cahiers, die integraal deel uitmaken van het werk. Ook de boeken zelf worden als een sculptuur tentoongesteld op een palet in kartonnen dozen.

Papparazzi

In de tentoonstellingstekst vertelt De Cock een onbekende episode uit het leven van Jackie Kennedy. Zo beschrijft hij in detail hoe ze na de moord op haar man JFK de zomer wilde doorbrengen in algehele afzondering, ver weg van camera's en paparazzi. Een bevriend koppel raadt haar een buitenverblijf in Knokke aan waar ze helemaal tot rust kan komen. De tekst is volledig fictief, maar dat is niet meteen duidelijk.

De sculpturale elementen, de titel van de expo, de beeldverhalen van de cahiers en de fictieve tentoonstellingstekst, dat zijn de elementen die De Cock aanreikt om het geheel te interpreteren. In een diaprojectie op een fotocollage zien we onder meer beelden uit het parlement en van persconferenties. Hij raakt thema's aan als politiek, media en paparazzi. "Toen ze nog een Kennedy was, kreeg Jackie veel media-aandacht", zegt Freddy Van Parys van de White-Out Studio. "Maar toen ze bevriend werd met Onassis en in Monaco vertoefde, kreeg ze de paparazzi op haar dak. De zakdoek van Jackie was bijna belangrijker dan Pearl Harbor."

De Cock ziet Jacqueline Kennedy Onassis als een verzameling waarin een aantal personages, verhaallijnen en landschappen vervat zitten.

Het tweede deel van de tentoonstelling opent in maart 2012 in de Staatliche Kunsthalle van Baden-Baden. Daar wordt het zesde en laatste boek toegevoegd aan het geheel.

INFO:
Jacqueline Kennedy Onassis, tot 31 januari in de White-Out Studio in Knokke-Heist. Meer info: www.whiteoutstudio.be.