Direct naar artikelinhoud

KU Leuven start opleiding islam

Vanaf september kun je in Leuven de opleiding islamitische theologie en godsdienstwetenschappen volgen. Opvallend, voor een katholieke universiteit. Maar leren nadenken voorbij de eigen traditie is voor alle godsdiensten essentieel, klinkt het bij de KU Leuven.

In het academiejaar 2014-2015 start de KU Leuven met een opleiding islamitische theologie en godsdienstwetenschappen. De opleiding komt er met startgeld van onderwijsminister Pascal Smet, na overleg tussen de Vlaamse moslimgemeenschappen, de UGent en de Universiteit Antwerpen. Toch wordt de opleiding onderwezen aan een katholieke universiteit.

"Dat lijkt verrassend, maar voor ons is het dat niet", vertelt Lieven Boeve, decaan Faculteit Theologie en religiewetenschappen. "Wij hebben zelf lang over ons eigen levensbeschouwelijk profiel gediscussieerd. De zoektocht naar identiteit en zingeving is voor alle overtuigingen een opdracht geworden. Andere godsdiensten welkom heten hoeft geen vervlakking van onze eigen identiteit te betekenen."

"We zijn deze weg in Vlaanderen veel te laat ingeslagen", meent rector Rik Torfs. "De opleiding wil in de eerste plaats Vlaamse studenten stimuleren." Al wordt het geen evidentie om studenten uit de moslimgemeenschap aan te trekken. De instroom naar het hoger onderwijs is altijd een probleem geweest. Bovendien kan men enkel met een academische bachelor op zak aan de studie beginnen. Toch mikt de opleiding breed.

"Er wordt voorzien in een schakelprogramma voor houders van een professionele bachelor islamitische godsdienst", zegt Boeve. "Want dit is zeker geen imamopleiding. De focus ligt op de interactie tussen de islam, andere godsdiensten en wetenschap binnen de westerse context." Een boeiende, maar moeilijke uitdaging. "Alle hedendaagse levensbeschouwingen zijn voor de moderniteit ontstaan. Vroeg of laat worden ze allemaal uitgedaagd hoe ze zich moeten verhouden tegenover wetenschappen als psychologie of sociologie, of tegenover de evolutieleer. Elke academicus moet tot zo'n reflectief geloofsverstaan in staat zijn."

Op middellange termijn kan de studie uitgebreid worden tot een volwaardige bachelor-masteropleiding van vier of vijf jaar. Maar dat hangt van de financiering en de erkenning door de moslimgemeenschap af.