Direct naar artikelinhoud

Hoe de Britannic de Titanic achternaging

DOCU Titanic's Tragic Twin Maandag 5/12, 22u, BBC2

Het verhaal van de Titanic is, mede door de film en de vele reeksen, bekend. Het 'onzinkbare' schip raakte in 1912 een ijsberg, zonk en sleurde meer dan 1.500 opvarenden mee de dieperik en de dood in. Om herhaling te voorkomen, werden meteen overal de veiligheidsvoorschriften drastisch bijgesteld.

Toch was het vier jaar later opnieuw prijs, toen ook het minder beroemde, maar eveneens onzinkbaar gewaande Britse zusterschip Britannic naar de haaien ging nadat het in de Egeïsche Zee op een onderwatermijn botste. De Britannic, die nog iets breder en langer was dan de Titanic, maakte slagzij en zonk in 55 minuten - drie keer sneller dan de Titanic - naar de zeebodem. Dertig mensen kwamen om het leven.

Hoe het schip precies een eeuw geleden zijn ondergang tegemoet voer, wordt uit de doeken gedaan in deze verhelderende documentaire. Daarin wordt de dramatische laatste tocht gereconstrueerd aan de hand van computeranimaties, nagespeelde scènes, dagboeken, brieven en gesprekken met nabestaanden van overlevenden zoals de nazaten van 'Miss Unsinkable' Violet Jessops, die zowel de ramp met de Titanic als die met de Britannic overleefde.