Direct naar artikelinhoud

Bomaanslag met winstoogmerk

Onvoorziene wending in het mysterie rond de bomaanslag op de spelersbus van Borussia Dortmund op 11 april. Het blijkt een daad uit hebzucht te zijn geweest - op het Duitse internet circuleerde vrijdag al de term 'kapitalistische aanslag'.

Daags na de bomexplosies leek een islamitisch motief aannemelijk, omdat de politie een verdachte uit Irak had opgepakt. Later bleek de man weliswaar banden met terreurorganisatie IS te hebben, maar niet achter de aanslag te zitten. Misschien waren het dan toch extreemrechtse hooligans, suggereerden Duitse media?

Nee, denkt de politie nu. De 28-jarige Russische Duitser Sergej W. wilde speculeren op een vrije val van het beursaandeel BVB van de Duitse voetbalclub. Hij had, door de koop van zogenaamde put-opties, maximaal 3,9 miljoen euro kunnen verdienen, schat Bild-Zeitung, al gaan andere experts uit van een lager bedrag.

Bommen activeren, steak eten

W. bereidde zijn plan nauwkeurig voor. Op 7 maart al nam hij voor twee dagen zijn intrek in het spelershotel l'Arrivee in Dortmund. Hij verkende het gebouw, zodat hij wist vanuit welke kamers hij uitzicht had op de weg. Ook wandelde hij de route die de bus later ook zou nemen, van de Schirmannweg naar de Wittbräuckerstrasse. Hij boekte daarna een kamer van 9 tot 13 april en van 16 tot 20 april, omdat op dat moment nog niet bekend was of Dortmund eerst thuis of uit speelde. Bij een bank nam W. een krediet op van 40.000 euro, waarvan hij een deel van het geld aan de opties zou besteden.

Toen hij op 9 april incheckte, vroeg W. nadrukkelijk om een kamer met uitzicht op straat. Op woensdagmiddag 11 april checkte hij in op de wifi van het hotel en kocht hij de opties, verraadt het gebruikte IP-adres. Om 19.16 uur heeft hij, waarschijnlijk voor het dakraam staand, de bommen een voor een laten ontploffen met een zelfgebouwde afstandbediening. Kort daarop wandelde hij de trappen af naar het restaurant van l'Arrivée, waar hij kalm een steak bestelde, schrijft Bild op basis van een gesprek met hotelmedewerkers.

Het weinige dat er over het leven van Sergej W. bekend is, klinkt niet naar een groots een meeslepend crimineel bestaan. Hij woont in Rottenburg am Neckar, in een gele vrijstaande bungalow aan een doodlopend weggetje. Geboren is hij niet ver daarvandaan, in Freudenstadt, een pittoresk stadje in het Zwarte Woud. Zijn ouders komen uit het Oeralgebergte, en hij heeft een Duits en een Russisch paspoort. Of hij een partner heeft, of een gezin, is niet bekend.

Gouden tip van een zakenbank

W. werkt als elektricien aan de universiteit van Thübingen. Hij is goed in zijn vak: twee jaar geleden won hij een prijs voor elektro- en bedrijfstechniek. Volgens Bild moet het met zijn technische kennis mogelijk zijn om gecompliceerde, van afstand bedienbare explosieven te maken. Welke springstof hij precies gebruikte en waar hij die vandaan haalde, is niet bekend.

Het was een zakenbank, Comdirect, die een week geleden de gouden tip leverde. Door verdachte transacties vermoedden ze witwaspraktijken. Via dat spoor ontdekte de politie dat W. op 11 april vier keer 15.000 zogenaamde 'put-opties' had gekocht.

De speciale antiterreureenheid GSG9 van de Duitse politie pakte W. vrijdag niet thuis op, omdat daar nog meer springstof of bommen lagen opgeslagen. Drie politieauto's volgden zijn rode wagen, waarmee hij vrijdagochtend om 5.16 uur het huis verliet, op weg naar zijn werk in Thübingen. Vlak voor hij daar aankwam, is hij overmeesterd.

Het Openbaar Ministerie beschuldigt Sergej W. van poging tot moord, het veroorzaken lichamelijk letsel en het tot stand brengen van explosies.