woensdag 10 april 2019 - Jupiler Pro League
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

 Photo News

Eén rechter beslist vrijdag over lot van Malinovskyi

GENKSlechts één rechter oordeelt vrijdag over het lot van Malinovskyi. De hoop van Genk-trainer Philippe Clement dat dit een ex-profvoetballer zal zijn, is ijdel. In de Geschillencommissie voor het Betaald Voetbal zetelen geen ex-profs.

Voor alle duidelijkheid nog even de drie mogelijke stappen in de rechtspraak binnen de KBVB. Eerst is er het schorsingsvoorstel van de bondsprocureur, dat al dan niet aanvaard wordt door de speler en zijn club. In dit geval aanvaarden Ruslan Malinovskyi en KRC Genk het voorstel van zeven speeldagen niet.

Daarom wordt de zaak behandeld door de Geschillencommissie voor het Betaald Voetbal. Die zitting vindt vrijdag plaats om 14 uur in het bondsgebouw.

Thibault De Gendt, naast competitiemanager ook secretaris van de commissie, legt de procedure uit: “Eerst lees ik het verslag van scheidsrechter Visser voor. Daarna maakt bondsprocureur Wagner zijn vordering. Ten slotte is het aan de verdediging om haar verhaal te doen. Intussen toon ik ook de tv-beelden. Na het beëindigen van de openbare zitting trekt het zetelende commissielid zich terug voor beraad. Het is de gewoonte dat de strafmaat nog dezelfde dag gecommuniceerd wordt.”

Eén rechter

De Geschillencommissie voor Betaald Voetbal functioneert volgens het ‘simple judge-systeem’. Slechts één van de vijf leden, die samen met secretaris De Gendt de commissie vormen, treedt in actie. Zij werken via een soort beurtrol maar wie er vrijdag met dienst is wordt niet publiek bekendgemaakt. In elk geval wordt het een onafhankelijke (sport)jurist/expert, geen ex-voetballer. Of we moeten de sportieve carrière van Luc De Mot, Hubert Poncelet, Filiep De Ketelaere, Jan De Corte en/of Stefaan Desmet bij deze onrecht aandoen.

Beroep

Ruslan Malinovskyi zal worden bijgestaan door clubjurist Jochem Martens en algemeen directeur Erik Gerits.

Zowel KRC Genk als bondsprocureur Wagner kunnen beroep aantekenen tegen de uitspraak, als die vrijdag valt. Bij een schorsing tot en met vier speeldagen werkt het beroep opschortend en kan Malinovskyi zondag meespelen tegen Club Brugge. Vanaf vijf weken gaat de schorsing meteen in.

In elk geval wordt bij een beroep de zitting volgende dinsdag overgedaan voor de Geschillencommissie Hoger Beroep. Die bestaat uit elf andere leden.

Tegen de uitspraak in beroep kan alleen in evocatie worden gegaan wegens vormelijke fouten. (mg)

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws