Direct naar artikelinhoud

Vansummeren rijdt rond met gebarsten wervel

Jasmine Vangrieken, vriendin van Johan Vansummeren, stuurde gisteren een tweet de wereld in. We citeren: "In het ziekenhuis is net gebleken dat Johan een barst heeft in een wervel. Dus heeft hij de Tour uitgereden met een gebarsten ruggenwervel."

Voor de start van het Roeselaarse na-Tourcriterium gaf Vansummeren iets meer uitleg. Hij had gisteren in eigen Lommel een extra onderzoek aangevraagd, omdat hij in de tweede en derde Tourweek enorm afzag. Een lijdensweg tot op de Champs-Elysées, waarbij hij zijn werk voor de ploeg niet naar behoren kon doen. Nochtans waren bij onderzoek in Frankrijk geen breuken noch barsten, enkel een paar gekneusde ribben vastgesteld.

"Ik heb in een ziekenhuis in Lommel een scan laten uitvoeren", verduidelijkte de pion van Garmin net voor de start in Roeselare. "Daaruit is gebleken dat ik een barst in een ruggenwervel opliep. Toch ga ik enkele criteriums proberen afwerken. Aalst liet ik maandagavond links liggen, ik had te veel last. Vandaag probeer ik het. Eens kijken hoe het gaat. Ik zie wel hoe de blessure verder evolueert. Eigenlijk had ik na die val in de etappe naar Metz moeten rusten, maar ik wist niet dat ik met een barst koerste. Ik heb alle moeite gedaan om Parijs te halen, nu ga ik toch ook proberen om enkele criteriums mee te pikken. Lukt het niet, dan haak ik af en concentreer ik me op de start van de Vuelta op 18 augustus."

In de aanval

Vansummeren ging de foto's - bij de NMR-scan werd een contrastvloeistof ingespoten waardoor de barst hoog in de wervelkolom ontdekt werd - vandaag nog eens aan zijn vader, die dokter is, laten zien. Het letsel hinderde hem gisterenavond niet om in het criterium in Roeselare al meteen in de aanval te gaan.

Dat was geen bevlieging want ook in de finale, toen een kopgroep van acht met alle tenoren werd gevormd, was hij nog altijd voorin te vinden. Maar voor de podiumplaatsen speelde hij niet mee. Vansummeren sloot dit criterium als achtste af.