Direct naar artikelinhoud

Slovenië vraagt Europese hulp voor vluchtelingen

In Slovenië zijn in 24 uur meer dan 12.000 vluchtelingen aangekomen. Dat is meer dan het recordaantal dat eerder in Hongarije werd geregistreerd. Het land vraagt dan ook Europese hulp.

Slovenië, met twee miljoen inwoners, is overrompeld door de vluchtelingenstroom. Meer dan 10.000 asielzoekers wachtten gisterenochtend op het grondgebied om hun tocht naar Oostenrijk en dan Duitsland voort te kunnen zetten. Daarnaast zijn er nog tussen de 2.000 en 3.000 vluchtelingen die wachten om Slovenië binnen te mogen vanuit Kroatië.

Het land heeft de Europese Unie dan ook om bijstand van politiemannen gevraagd. Minister van Binnenlandse Zaken Vesna Gyorkos moet toegeven dat het land de stroom niet langer de baas kan. Voorts haalt ze hard uit naar de jongste EU-lidstaat Kroatië. "Ons buurland handelt onverantwoord door zonder iets te zeggen duizenden mensen naar de Sloveense grens te brengen en toe te laten dat vrouwen en kinderen hun leven riskeren bij het oversteken van een rivier.

Ook Tsjechië krijgt een veeg uit de pan, weliswaar van de Verenigde Naties. De VN beschuldigen het land van 'systematische mensenrechtenschendingen' in detentiecentra. Tsjechië sluit vluchtelingen onder mensonterende omstandigheden tot negentig dagen op, zegt VN-commissaris voor de Mensenrechten Zeid Ra'ad Al Hussein. Volgens hem worden vluchtelingen in gevangenschap bestolen. Geld zou worden afgepakt om te betalen voor de detentie. Het Tsjechische asielbeleid is er volgens Al Hussein op gericht mensen te ontmoedigen naar het land te reizen of er te blijven.

De VN-commissaris stelt ook dat een detentiecentrum in Bela-Jezova door de Tsjechische minister van Justitie is omschreven als "erger dan een gevangenis". De minister zou tijdens een bezoek aan het centrum zeker honderd kinderen achter tralies hebben aangetroffen.