© AP

Dit is wat je momenteel moet weten over de Amerikaanse verkiezingen

Amerika kiest, Amerika heeft gekozen. Over een paar ogenblikken weten we wie de nieuwe president van de Verenigde Staten is. En terwijl tot gisteren de kansen er voor Clinton het best uitzagen, is de kans dat Trump de 45e president wordt van de Verenigde Staten steeds groter.

lbo

RESULTATEN. Iets na middernacht kwamen de allereerste officiële resultaten binnen na het sluiten van de eerste stembureaus. Die kwamen uit de staat Kentucky. Met één procent van de stemmen geteld, had Donald Trump 79,1 procent van de stemmen achter zich. Hillary Clinton zat aan 18 procent. Ook in Indiana trok Trump bij de eerste resultaten aan het langste eind. Dat was geen verrassing, aangezien zowel Indiana als Kentucky traditioneel Republikeinse staten zijn. Niet veel later pakte Trump ook onder andere West-Virginia en Oklahoma. De traditioneel Democratische staten Illinois en New Jersey gingen naar Clinton.

In heel wat staten werd het veel spannender dan verwacht, met Florida op kop. Daar was het een hele tijd haasje over tussen de kandidaten. Uiteindelijk kwam om 4u53 het nieuws dat Florida door Trump gewonnen werd. Swingstates Ohio en North Carolina gingen ook naar Trump. Clinton trok dan weer aan het langste eind in Virginia.

> Deze staten gingen al naar Clinton: Vermont, Illinois, New Jersey, Massachusetts, Maryland, Rhode Island, Delaware en Disctrict of Columbia, New York, Connecticut, New Mexico, Virginia, Colorado, Nevada, Washington.

> Deze staten gingen al naar Trump: Kentucky, Indiana, West-Virginia, Oklahoma, Tennessee, Mississippi, South Carolina, Missouri, Kansas, Nebraska, North Dakota, South Dakota, Wyoming, Texas, Louisiana, Missouri, Ohio, Florida, Iowa, Pennsylvania, Alaska.

Terwijl bij het begin van de stembusgang Hillary Clinton nog 65 procent kans had om president te worden, en Trump 35 procent, keerde dat helemaal in de loop van de nacht. Amerikaanse websites voorspellen dat de kans dat Trump wint groter is dan de kans dat Hillary Clinton wint.

Michigan en Wisconsin hebben daarbij een sleutelrol. Wint Clinton een van die staten niét, dan is het over en uit.

Volgens John Podesta, de campagneleider van Clinton, zijn de resultaten in te veel staten te nipt om nu al een nederlaag toe te geven.

De beurzen lijden intussen verliezen door de spannende kiesstrijd in de VS.

PROBLEMEN. In Californië was er ophef door een schietpartij bij een stemlokaal in Azusa. Agenten werden er onder vuur genomen, waarna twee stembureaus werden afgesloten. Er vielen één dode, twee mensen raakten gewond.

Volgens Fox News waren er onder andere in Virginia, New Jersey, Texas, Michigan en Utah problemen met stemcomputers, waardoor moest overgeschakeld worden op stemmen met pen en papier. Ook in North Carolina waren er problemen, waardoor een aantal stembureaus langer openbleven dan gepland. In onder andere Pennsylvania zouden 68 mensen een klacht hebben ingediend voor intimidatie bij het uitbrengen van hun stem. Voor het overige spreekt Fox van een relatief vlotte verkiezingsdag. Uit peilingen van CNN blijkt alleszins dat 8 op de 10 Amerikaanse kiezers vertrouwen had in een eerlijke stembusgang.

OPKOMST. In swingstaten Virginia en Georgia gingen de stemmen van blanke mannen vooral naar Trump, die van vrouwen, zwarte stemmers en latino’s gingen vooral naar Clinton.

Ongeveer 15 procent van de Amerikanen die al gingen stemmen, zei dat het de eerste keer was dat ze hun stem uitbrachten tijdens de presidentsverkiezingen. Bij de vorige presidentsverkiezingen van 2012 was dat nog 9 procent.

Uit eerste cijfers blijkt intussen ook dat 18 tot 44-jarigen vooral voor Clinton gestemd hebben. 45-plussers stemden vooral voor Trump.

ANDERE VERKIEZINGEN. Er werd niet alleen gestemd voor de nieuwe president. Op Election Day werden ook gouverneursverkiezingen gehouden en werd er een nieuw Huis van Afgevaardigden gekozen. Het Huis van Afgevaardigden blijft in handen van de Republikeinen. De Republikeinen hebben ook twee gouverneurszetels kunnen afsnoepen van de Democraten. Ook een derde van de Senaat werd verkozen. Na deze Congresverkiezingen zal de Senaat het hoogste aantal vrouwen tellen. Er zijn nu 21 vrouwelijke Senatoren, tegenover 20 in de vorige legislatuur.

Daarnaast werden er in vele staten ook referenda gehouden. Zo hebben Californië, Massachusetts, Florida en North Dakota onder andere gestemd voor de legalisering van het gebruik van marihuana.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER