Direct naar artikelinhoud

Nooit meer doodgaan?

Wetenschap redt de wereld, maandag 23/11, 21u10, Canvas

We worden allemaal oud(er), takelen af en gaan vervolgens onherroepelijk dood. Als het een beetje meezit, is ons liedje na zo'n tachtig jaar uitgezongen. Maar als we de wetenschap mogen geloven, dan kan ons aardse bestaan in de toekomst substantieel worden verlengd. Hoe dat moet gebeuren probeert acteur, presentator en 'jongen van de wetenschap' Jeroen Buyse (u kent hem misschien nog van het VT4-programma De oplichters) uit te vissen door zijn licht op te steken bij topwetenschappers die het menselijke aftakelingsproces proberen te vertragen.

Hij loopt langs bij Aubrey De Grey, de beroemdste en beruchtste gerontoloog op de planeet, praat met stamcel-experte Catherine Verfaillie, ontmoet de man met de meest geavanceerde bionische arm ter wereld en heeft een gesprek met de Gentse professor Bart Braeckman. Die slaagde erin rondwormen 7,5 maal langer in leven te houden, wat voor mensen zou betekenen dat ze ... 600 jaar zouden kunnen worden.

Zodra het mysterie van leven en dood ontrafeld is, gaat Buyse op zoek naar oplossingen voor andere problemen, zoals criminaliteit, files, de opwarming van de aarde en stress. Wetenschapsreeks waarin de presentator ongegeneerd alle vragen durft te stellen en niet aarzelt om zelf voor proefkonijn te spelen.