Direct naar artikelinhoud

Vlaamse app 'Road Vikings' redt mensenlevens

Vanaf vandaag speelt uw smartphone Sinterklaas. Als u uw wagen voorbeeldig door het verkeer stuurt, krijgt u beloningen zoals filmtickets en waardebonnen. Dat gebeurt via de app 'Road Vikings' van de Leuvense start-up Motosmarty.

Uw smartphone kan meer dan u denkt, veel meer. Vanzelfsprekend weet het ding of u erop zit te surfen, maar daarnaast kan de ingebouwde gps uw snelheid meten en achterhaalt het toestel dankzij de accelerometer hoe hard u optrekt en afremt.

Met die vier componenten controleert Road Vikings hoe veilig u rijdt. Daarnaast houdt de app rekening met de context: is het dag of nacht, begeeft u zich in de stad of op het platteland, welk weer is het?

Wanneer u uit uw wagen stapt, geeft Road Vikings u binnen twee minuten gepersonaliseerde feedback, met een score. Daarbij komen tips, zodat u de volgende keer nóg veiliger over het asfalt kunt scheuren. Daar doet u uw voordeel mee, want door veilig te rijden kunt u sparen voor tickets voor films en festivals, of voor waardebonnen voor broodjes.

"Bij de ontwikkeling van de app zaten we samen met psychologen van de Universiteit Hasselt. Toen we ons afvroegen wat we kunnen doen om mensen te motiveren, was het antwoord heel eenvoudig: ze belonen", zegt Erwin Heyse van ontwikkelaar Motosmarty. "Veel mensen zijn extrinsiek gemotiveerd. Wat wil zeggen dat ze gemotiveerd worden om beter te rijden als je een wortel voor hun neus hangt. Neem je die externe trigger weg, dan verdwijnt de motivatie."

Nieuwe oplossingen

Daarom hebben de bedenkers, Mateusz Maj en Maciej Myslinski, twee aangespoelde Polen met een doctoraat van de KU Leuven op zak, een systeem uitgedacht waarbij commerciële partners hun doelpubliek bereiken via de app, terwijl diezelfde partners de spreekwoordelijke wortel aanreiken.

"Door de gegevens die uit de community komen, kunnen we ook nieuwe oplossingen in de markt zetten, zoals de 'one click insurance', waarbij je verzekering pas begint te lopen zodra je in de auto stapt", zegt Heyse.