Direct naar artikelinhoud

Vakantiedagen opsparen?

Meer werken in drukke periodes, het rustiger aandoen als de storm is gaan liggen. Minister van Werk Kris Peeters (CD&V) heeft een plan klaar waarbij een werknemer loonvoordelen, zoals bijvoorbeeld extralegale vakantiedagen, kan opsparen voor een langer verlof wanneer hij het echt nodig heeft.

'Werkbaar werk', het moet voor Kris Peeters hét sociale thema van de komende maanden worden. Hij gaf eind juni de opdracht aan de sociale partners om voorstellen uit te werken, onder meer rond burn-out en stress, rond flexibele werkuren en dus ook rond 'loopbaansparen'.

Het principe: op drukkere periodes moet je meer kunnen werken, als het kalmer wordt kan je wat extra vakantie nemen. Hoewel hij het sociaal overleg wil afwachten, heeft zijn kabinet al een vrij concreet plan in de koker zitten. Peeters wil een nieuw systeem invoeren waarbij een werknemer bijkomende vakantiedagen, die werkgevers aan werknemers kunnen geven als extralegaal voordeel, kan opsparen tot wanneer er op het werk wat meer ruimte is of hij er meer nood aan heeft.

Heel wat werknemers sluiten nu al het jaar af met een overschot aan verlofdagen, die ze maar gedeeltelijk en onder strikte voorwaarden kunnen overzetten naar het komende jaar. De 'extralegale' dagen zouden onbeperkt geldig blijven. Met andere woorden, wie jaarlijks vier dagen krijgt en ze vijf jaar lang niet opneemt, kan meteen een maand extra vakantie nemen.

Het systeem zou in verschillende fases worden ingevoerd. Peeters wil eerst de loopbaanrekening klaar hebben. Dat is een onlinetool waar de werknemer een overzicht kan opvragen van zijn loopbaan en dus ook van de al genomen thematische verloven, zoals tijdskrediet of ouderschapsverlof.

In een tweede fase zou je daar ook een zicht kunnen krijgen op welke verloven je nog recht hebt. Finaal is het dan ook de bedoeling om ook het krediet van het loopbaansparen hierin te integreren.

Ook voor overuren

Bij Open Vld reageert Egbert Lachaert positief op het voorstel. "We willen dat het voorstel zelfs nog verder gaat en dat ook overuren opgespaard kunnen worden om later vrijaf te kunnen nemen. Zelfs een eindejaarspremie zou je in tijd moeten kunnen omzetten.

N-VA toonde zich voor de zomer al voorstander van het systeem van de loopbaanrekening.

Karel Van Eetvelt (Unizo) is niet te spreken over het voorstel. "Dit is een domme maatregel. Het resultaat zal zijn dat mensen hun vakantiedagen opsparen tot het eind van hun loopbaan en zo vervroegd op pensioen zullen gaan. Dat kan niet de bedoeling zijn." Peeters heeft de bui zien hangen en wil het onmogelijk maken om al je dagen zomaar tot op het einde op te potten.

Onderhandelingen

Het voorstel moet verder worden uitgewerkt door de sociale partners. Peeters organiseerde in juni al een eerste rondetafelconferentie. Toen al gaven de werkgevers duidelijk te kennen dat er te veel bijzondere verlofsystemen zijn. Op 17 november staat een tweede sessie op het programma, maar de onderhandelingen staan nog vrijwel nergens. De sociale partners hadden de voorbije maanden hun handen vol, onder meer omdat de gesprekken over het aanvullende pensioen maar bleven aanslepen.

Tegen volgende zomer, na de sociale verkiezingen, moet Peeters resultaten op tafel kunnen leggen. Daarna bikkelen de sociale partners over een nieuw loonakkoord, wat elke sociale dialoog zal doorkruisen.

► 3