Direct naar artikelinhoud

Gents OCMW schiet kemel

Bezoekers van de Dag tegen Armoede in Gent konden in de Stadshal rubberen pijltjes schieten naar George Clooney, Justin Bieber of Theo Francken. De staatssecretaris kan er niet mee lachen en ook het stadsbestuur distantieert zich. 'Het was verkeerd om personen te viseren.'

Tijdens de Dag tegen Armoede, een initiatief van diverse Gentse organisaties met de steun van het OCMW, konden de bezoekers van een schietkraam afgelopen weekend op verschillende bekende koppen mikken. "Laat de scherpschutter in u los in dit superdeluxe schietkraam waar we de oorlog verklaren aan armoede", luidde de aankondiging op de website van het Gentse OCMW.

Naast staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken prijkten ook Albert Einstein, tieneridool Justin Bieber en George Clooney op een foto. Iets waarmee Francken allerminst kon lachen. "Ik ben niet bevoegd voor Armoedebestrijding", reageert hij in Het Laatste Nieuws. "Ik zorg voor de opvang van asielzoekers. Bovendien heb ik me in het Leuvense altijd ingezet tegen armoede."

Ook op zijn Facebook-pagina laat hij zijn ongenoegen blijken. "Let op de aanwezige kinderen en jeugdbeweging", klinkt het daar. De staatssecretaris verwijst ook naar de aanslag op de Keulense kandidaat-burgemeester, die werd "neergestoken door een opgenaaide burger". "Het is heel erg dat ze mensen in een penibele situatie zo'n beeld voorschotelen van politici", zegt hij.

Enkele jaren geleden ontstond er heisa toen N-VA op de jaarmarkt in Beersel een attractie opstelde waarin mensen ballen konden gooien naar een foto van Elio Di Rupo (PS). "Het land stond in rep en roer", aldus Francken. "Maar dit moet dan wel kunnen?"

Wat Francken niet wist, was dat de "aanwezige kinderen en jeugdbeweging" wel degelijk een uitgebreide uitleg kregen in het schietkraam. "Alle foto's stonden symbool voor iets wat armoede veroorzaakt", legt OCMW-voorzitter Rudy Coddens uit (sp.a). "Wie op een foto schoot, kreeg daar een uitvoerige uitleg bij."

Bij Francken kregen bezoekers te horen hoe migratie een belangrijke oorzaak van armoede is. Justin Bieber stond symbool voor de puberteit, een fase waarin sommige kinderen kunnen ontsporen. Clooney in doktersoutfit moest een illustratie zijn van hoe ziekte mensen arm kan maken. Niet alle symbolen waren bovendien bekende personen. Even goed hing er een ooievaar, als illustratie van hoe kinderen vaak in armoede worden geboren. "Het kraam zat inhoudelijk echt goed in elkaar", benadrukt Coddens. "Maar het was ongelukkig om personen te viseren."

Ongepast

Na de uithaal van Francken nam Gents burgemeester Daniël Termont (sp.a) snel afstand van de actie. "Ik ben daarover vanmorgen geïnformeerd en vind dat ontoelaatbaar", reageert hij. "Ik keur dit ten stelligste af."

Termont gaf schepenen Resul Tapmaz (sp.a) en Coddens al de opdracht om de verantwoordelijken ter orde te roepen. "Dit is niet voor herhaling vatbaar. Men kan tegen ideeën zijn of organisaties enzovoort, maar personen inzetten is totaal onaanvaardbaar. Als stadsbestuur waren we mede-organisator en dragen we mee de verantwoordelijkheid daarvoor."

Ook andere politici keuren de actie af. "Dit is totaal maar dan ook totaal ongepast. Ik distantieer me hier volledig van", zegt Filip Watteeuw (Groen) op Twitter.

De Gentse Dag tegen Armoede was een samenwerking van verschillende organisaties in Gent die zich inzetten tegen armoede. Naast het stadsbestuur, het OCMW Gent en de Gentse wijkgezondheidscentra stonden ook vakbonden ABVV en ACV en een dertigtal andere verenigingen op de affiche. Het bewuste schietkraam onder de Gentse stadshal maakte deel uit van een spel rond 'overleven met een lege portemonnee'.