Direct naar artikelinhoud

Ontploffing in nachtclub Boekarest eist 27 levens

Een ontploffing en een brand in een nachtclub in de Roemeense hoofdstad Boekarest heeft het leven geëist aan 27 mensen. 'Pyrotechnische effecten' bij een rockoptreden waren de oorzaak.

In de club Colectiv trad de Roemeense rockband Goodbye to Gravity op. Er waren een paar honderd mensen binnen, vooral jongeren. Volgens aanwezigen werd er vuurwerk afgestoken tijdens het concert. Onder meer het plafond vloog daardoor in brand, waarop de explosie volgde.

Aanvankelijk zag de zanger het gevaar nog niet en maakte volgens getuigen nog een grapje over het vuur, maar dat verspreidde zich snel. De vierhonderd aanwezigen probeerden in paniek weg te komen door de uitgang. Daar was er maar één van, volgens ooggetuigen.

De gewonden zijn naar tien ziekenhuizen in Boekarest gebracht. "Er zijn veel mensen met brandwonden, die rook hebben ingeademd of zijn platgedrukt", zei de onderminister van Binnenlandse Zaken. De minister van Gezondheid riep mensen op om bloed te doneren.

De Roemeense regering heeft een crisisberaad gepland. Premier Victor Ponta heeft zijn bezoek aan Mexico afgebroken en heeft drie dagen van nationale rouw afgekondigd.