Direct naar artikelinhoud

Regering kiest maatregelen helemaal zelf

Bij terreurniveau 3 is een mogelijke en waarschijnlijke dreiging vastgesteld. Bij niveau 4 is de dreiging niet alleen ernstig, ze is ook zeer nabij. Maar welke maatregelen gaan daarmee gepaard?

Is er een draaiboek dat bepaalt welke middelen de regering kan inzetten bij welke vorm van dreiging? Het antwoord is nee.

"De regering schat zelf in wat noodzakelijk is", bevestigt Olivier Van Raemdonck, woordvoerder van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA). "U mag er gerust van zijn dat zij samen met de Nationale Veiligheidsraad over voldoende informatie beschikken, veel meer dan publiek wordt meegedeeld, om dat te doen. Vergelijk het met de temperatuur buiten. Als het OCAD vastgesteld heeft dat het 17 graden is, dan beslist de regering of ze daarvoor een jas aantrekt, of een extra onderlijfje."

De enige niveaugebonden richtlijn die deze regering zelf vastgelegd heeft, is: het leger kan ingezet worden vanaf terreurniveau 3. "En daarnaast geldt uiteraard nog de grondwet en andere wettelijke voorschriften. Daar zullen we ons steeds aan houden", verzekert Van Raemdonck.

Dat er geen kant-en-klaar draaiboek per terreurdreiging is of kan zijn, is volgens hem ook makkelijk te verklaren. "Een dreiging kan gericht zijn op een persoon, een locatie, een evenement of op het hele land. Dat laat zich niet in scenario's vatten."