Direct naar artikelinhoud

'De VS zijn klaar voor een lesbische superheldin'

De nieuwe Marvel-reeks 'Jessica Jones' maakt korte metten met de clichés van 'Wonder Woman' of 'Catwoman'. Daar zit Melissa Rosenberg voor iets tussen: de eerste vrouwelijke producer van een Marvel-reeks.

Ze werd bekend als producer van de Twilight-filmreeks, Step Up, Dexter en Ally Mcbeal. Met haar eigen bedrijf Tall Girls Productions probeert schrijfster en producer Melissa Rosenberg (53) films en series te ontwikkelen met een focus op interessante, complexe vrouwenrollen. Met sterke vrouwen voor én achter de camera. Heeft Marvel haar om die reden benaderd voor de nieuwe reeks Jessica Jones?

Melissa Rosenberg: "Het is eerder omgekeerd gegaan. Ik was net klaar met de Twilight-films en Dexter, en had een gesprek bij de televisiezender ABC. Toen ze me vroegen wat ik graag wilde maken, antwoordde ik: een vrouwelijke The Sopranos of de vrouwelijke Iron Man.

"Al die geweldige personages worden gespeeld door blanke mannen. Maar toen hebben ze me in contact gebracht met Jeph Loeb, die al Daredevil en Agents of S.H.I.E.L.D. had gemaakt. Op dat moment was hij de verhalen van Jessica Jones aan het herwerken tot een reeks. Ik was er meteen weg van."

U hebt van Jessica geen klassieke superheldin als sekssymbool gemaakt. Hoe hebt u haar benaderd?

"Dat het een vrouwelijk personage is, vind ik op zich bijzaak. Een personage is een personage. Dat verandert niet door er vrouwelijk, of Afro-Amerikaans voor te zetten. Je beknot je fantasie als je je laat leiden door geslacht of ras.

"Haar seksualiteit mocht het verhaal niet bepalen. Vaak wordt een vrouwelijke agent of detective al in de eerste scène van zo'n reeks in een sexy jurk gestoken. Zij moet de 'honey pot' spelen, naar de slechterik gaan en hem met haar seksualiteit ontmaskeren. Dat wisten we van meet af aan. Jessica Jones is niet de 'honey pot' in een te korte rok en op hoge hakken."

Ze is wel erg seksueel, maar zelden sexy. In de eerste scènes zien we haar zitten op een toilet en het toiletpapier is op. Is dat wat u wilde bereiken?

"Hoewel die scène recht uit een stripalbum komt, is dat exact hoe ik Jessica wilde tonen. Ze kan mooi zijn, maar ook lelijk en gekwetst als het moet. En volgens mij heeft actrice Krysten Ritter (Jane in Breaking Bad, RB) dat perfect in die rol gestoken."

Jessica Jones is ook de eerste Marvel-reeks met een openlijk lesbisch personage. Beschouwt u deze reeks als een keerpunt in de franchise?

"Dat zou mooi zijn, maar ook dat aspect hebben we benaderd als een deel van een personage. We gaan ook niet in op haar geaardheid, het is gewoon wie dat personage is. Het definieert haar niet."

Is het Amerikaanse publiek klaar voor een lesbische superheld?

"God, ik hoop het. (lacht) De afgelopen decennia zijn er geregeld zulke personages in tv-series gestopt, en zo zijn ze tot in de mensen hun woonkamer gekomen. Denk maar aan reeksen als Will & Grace of Modern Family. Laten we hopen dat het publiek hen gewoon als andere mensen beschouwt. Volgens mij is dat stadium van aanvaarden al voorbij. In verschillende staten is het homohuwelijk al goedgekeurd."

En is er reden tot hoerageroep? Krijgen vrouwen en minderheden vandaag meer en relevantere rollen?

"We hebben vaak de indruk van wel. Telkens als er een film of serie met sterke vrouwelijke rollen wordt gelanceerd, worden mensen snel enthousiast en kondigen ze de start van verandering aan. Maar als je de statistieken erbij neemt, is er eigenlijk nog maar weinig veranderd. Er zijn nog altijd amper vrouwen in dragende rollen, of vrouwen achter de schermen. Dat is niet bemoedigend."

Jessica Jones zal op termijn samen met Daredevil en andere superhelden in de Marvel-reeks The Defenders te zien zijn. Moest u daar rekening mee houden?

"Het is een complex gegeven om al die verhalen en reeksen op elkaar af te stemmen, maar ik heb me gelukkig alleen moeten concentreren op Jessica Jones. En hopelijk kunnen we nog jaren met haar verhaal doorgaan. Als Netflix beslist om een tweede seizoen te bestellen, blijf ik zeker aan boord."

Is het anders om te werken aan een Netflix-reeks, wetende dat alle afleveringen in een keer uitkomen?

"Als je werkt voor een tv-zender, blijf je schrijven en draaien terwijl de eerste afleveringen al uitgezonden zijn. Je krijgt onmiddellijk feedback van het publiek terwijl je bezig bent. Interessant, want als er iets niet blijkt te werken, kun je meteen ingrijpen.

"Bij Netflix maak je alles in een keer, dus ben je niet beïnvloed door het publiek, kijkcijfers of beoordelingen. Geen idee of dat goed of slecht is. Al heeft het me als producer wel de kans gegeven om voor 100 procent trouw te blijven aan mijn eigen visie. En eerlijk, ik ben zelf ook wel een bingekijker. Als een reeks goed gemaakt is, wil ik gewoon blijven kijken."

Jessica Jones, vanaf vandaag op Netflix