Direct naar artikelinhoud

Cordon sanitaire barst in Denderleeuw

Het einde van het cordon sanitaire komt 'akelig' dichtbij in Denderleeuw. De coalitievorming zit vast. Sp.a en Open Vld staan lijnrecht tegenover N-VA en CD&V. Beide blokken lonken naar Vlaams Belang. Voor gedoogsteun of voor een meerderheid.

De tijd dringt in Denderleeuw. Goed twee maanden na de verkiezingen heeft de gemeente nog geen burgemeester of schepencollege voor 2013. De coalitievorming zit helemaal vast. De oorzaak: enerzijds willen sp.a en Open Vld een meerderheid vormen. Maar ze hebben slechts 11 van de 25 zetels. Dat is te weinig. Anderzijds hopen N-VA en CD&V eveneens een meerderheid te vormen. Maar ook deze coalitie bezet slechts 11 zetels. Samenwerken is onmogelijk. En dus lonkt men naar de 3 zetels van Vlaams Belang.

De kopmannen van de socialisten en liberalen in Denderleeuw benadrukken dat het doorbreken van het cordon sanitaire "akelig" dichtbij komt. Uittredend burgemeester Jo Fonck (sp.a) vraagt "het gezond verstand te laten spelen." Zijn partij en Open Vld sloten tijdens de verkiezingsavond al een akkoord. Zonder dat ze een meerderheid hadden. Een inschattingsfout, want een derde partner vonden ze niet. Hun partner tijdens de vorige bestuursperiode, CD&V, weigert een nieuwe coalitie met sp.a. Ook N-VA zegt 'njet'.

"Wij gaan geen dépanneur spelen", benadrukt CD&V-kopman Jan De Nul. "We zullen niet het vijfde wiel aan de wagen worden in een meerderheid waar we niets te zeggen krijgen. Ik accepteer de verdeel-en-heersstrategie van de burgemeester niet langer."

Het resultaat: CD&V en N-VA presenteren zich als een ondeelbaar blok. Terwijl ook sp.a en Open Vld niet willen scheiden. Volgens N-VA omwille van familiale banden. Open Vld-voorzitter Arnold Eeman is de schoonvader van huidig sp.a-schepen Yves De Smet.

De Oost-Vlaamse gouverneur André Denys (Open Vld) werd onlangs opgetrommeld om de onderhandelingen te ontmijnen. Maar zonder succes. Vlaams Belang houdt zo de sleutel in handen. De drie zetels die extreemrechts bezet, geven immers de doorslag.

Het lijkt uitgesloten dat Vlaams Belang mee mag besturen. Wel een optie: gedoogsteun van extreemrechts. "Wij willen dat de gemeente bestuurbaar blijft. Als het cordon sanitaire standhoudt, bieden wij onze gedoogsteun aan", zegt Kristof Slagmulder (Vlaams Belang).

De deadline van 24 december is cruciaal. Tegen dan moeten de voordrachtsakten voor het schepencollege binnen zijn. Als er dan geen akkoord is, worden die mandaten tijdens een stemming door de gemeenteraad toegekend. Een doemscenario voor sp.a en Open Vld. Vlaams Belang zal immers stemmen voor de bestuursploeg van N-VA en CD&V. "We willen de socialisten in de oppositie", vervolgt Slagmulder. "Maar als we gedoogsteun geven, zal dat wel dossier per dossier zijn. We zullen elke beslissing aftoetsen aan ons programma."