Direct naar artikelinhoud

Ex-premier Leterme: 'Fortis wilde zelf geen geld op tafel leggen'

"Heel de bankencrisis lang heb ik dezelfde lijn aangehouden. Telkens als we rond de tafel zaten met een financiële instelling die in de problemen was verzeild, was mijn eerste vraag: welke inspanning kunnen en willen jullie zelf doen." Dat benadrukt Yves Leterme (CD&V), die premier was toen de crisis uitbrak, in een interview dat morgen in deze krant verschijnt.

"Help ons, red ons, we hebben onze vennootschap niet meer onder controle. Dat was de boodschap van de Fortistop toen ze vijf jaar geleden bij ons kwamen. Maar toen we vroegen wat ze bij Fortis zelf bereid waren om te doen, bleef het stil. Wilden ze zelf geld op tafel leggen?

"Het gesprek met vertegenwoordigers van Fortis heeft niet lang geduurd, toen ze duidelijk maakten dat ze niet enkel financieel niets konden. Maar er in één adem aan toevoegden: de vraag is in welk scenario we nog iets zouden willen doen."

Volgens Leterme was de bijeenkomst vrij hallucinant. "Toen we vroegen of ze een heel precies overzicht konden geven van welke risico's in Fortis zaten, kon men dat niet. Dat was een zwarte doos."

De weigering van de grote aandeelhouders om zelf geld in een redding van de bank te pompen was volgens de toenmalige premier de reden waarom de overheid anders is opgetreden bij Dexia en Ethias dan bij Fortis. "Ik heb tegen de gemeentelijke holding, en de financiële poot van de christelijke arbeidersbeweging gezegd: wij leggen geld op tafel als jullie zelf met zoveel honderd miljoen over de brug komen."

Lees het volledige interview met Yves Leterme morgen in Zeno