Direct naar artikelinhoud

Wall Street passeert weer aan de kassa

De ruim 32.000 bankiers van Goldman Sachs hebben met zijn allen de astronomische som van 12,94 miljard dollar verdiend in 2012. Dat komt neer op 399.506 dollar per persoon. Terwijl de rest van de wereld in crisis is, rijven Wall Streetbanken Goldman Sachs en JP Morgan Chase recordwinsten binnen.

Geen enkele andere bank belichaamt het pure kapitalisme zoals Goldman Sachs. Of het nu om de crash van de Amerikaanse huizenmarkt of het bankroet van Griekenland gaat, de Wall Streetbank slaagt er steeds weer in - doorgaans met ingenieuze financiële producten - aan de juiste kant van de markt te staan.

Ook in het voorbije vierde kwartaal rinkelde de kassa. Het beurshuis haalde een kwartaalwinst van 2,89 miljard dollar, vrijwel een verdrievoudiging tegenover een jaar eerder. Goldman Sachs haalde die winst vooral uit de begeleiding van bedrijven bij de uitgifte van obligaties of bij een beursgang. Ook het verlenen van financieel advies bij fusies en overnames bracht aardig wat in het laatje. De kwartaalwinst is veel beter dan wat analisten verwacht hadden.

Over geheel 2012 steeg de winst met 68 procent tot 7,5 miljard dollar. Goldman Sachs gaat er prat op alleen de allerknapste koppen aan te werven, wat volgens de bank de basis is van haar succes. De ruim 32.000 werknemers wereldwijd, van Manhattan tot Bangalore, worden dik in de watten gelegd. De totale vergoedingenpot - salarissen, bonussen en andere extra's - komt uit op liefst 12,94 miljard dollar in 2012, zo maakte het bedrijf zelf bekend. Dat komt neer op een gemiddelde van 399.506 dollar (300.000 euro), of 6 procent meer dan een jaar eerder.

Het gaat om de eerste stijging in drie jaar. Het bedrag van bijna 400.000 dollar is wel nog een eind verwijderd van de recordvergoedingen uit 2006 en 2007, toen de gemiddelde Goldmanite meer dan 600.000 dollar per jaar opstreek. Toeval of niet, dat waren de jaren die voorafgingen aan de financiële crisis.

De excessen van de Amerikaanse hypotheekcrisis blijven Goldman Sachs wel achtervolgen. De Amerikaanse centrale bank maakte bekend dat Goldman Sachs en Morgan Stanley, een andere grote Amerikaanse bank, in totaal 557 miljoen dollar schadevergoeding zullen betalen aan huiseigenaars die in de VS ten onrechte uit hun woning gezet werden. Goldman Sachs zou 330 miljoen dollar voor zijn rekening nemen, melden Amerikaanse media.

De deal ligt in lijn met eerdere schikkingen. De vergoedingen zijn bestemd voor 220.000 Amerikanen die in 2009 en 2010 volgens het gerecht te streng aangepakt werden door de kredietgevers. De gedupeerden hadden een woonkrediet lopen bij Litton Loan, een voormalige afdeling van Goldman Sachs, of bij Saxon, een voormalige afdeling van Morgan Stanley.

Goldman Sachs is niet de enige bank die gisteren met hoge winsten uitpakte. JP Morgan Chase, Amerika's grootste bank, maakte een recordwinst van 21,3 miljard dollar bekend voor 2012. Het is intussen het derde jaar op rij dat de fusiebank een recordwinst op de tabellen weet te zetten.

De Amerikaanse bank heeft het loon van topman Jamie Dimon wel gehalveerd. De CEO is volgens de bank immers verantwoordelijk voor de verliezen na blunders bij de investeringspoot. Een intern onderzoek toonde aan dat Dimon de eindverantwoordelijkheid draagt voor de miljardenverliezen van een beurshandelaar van JP Morgan in Londen. Die liepen op tot 6,2 miljard dollar in de eerste negen maanden van 2012.

Als straf zal Dimon voor 2012 een verloning van 'slechts' 11,5 miljoen dollar krijgen: 1,5 miljoen vast salaris en 10 miljoen aan prestatiegerichte verloning. Voor 2011 ontving Dimon nog 23 miljoen dollar.