Direct naar artikelinhoud

Grieken moeten 6 dagen per week werken, 13 uur per dag

De Griekse arbeidsmarkt moet als het aan Europa ligt op de schop. De werkdagen moeten langer, de werkweek ook. En de pensioenleeftijd moet in één klap omhoog van 65 tot 67 jaar. Dat blijkt uit lekken in de Griekse media.

Deskundigen van de missie die in Athene moet toezien op het Griekse financiële beleid, de trojka van Europese Unie, de Europese Centrale Bank en het IMF, willen dat de Grieken die een baan hebben, meer kunnen werken. Daarbij denken ze aan zes dagen per week en dertien uur per dag. Ze dringen aan op liberalisering van de arbeidsmarkt, onder meer met de mogelijkheid 78 uur per week te werken in plaats van 40 uur in de huidige officiële werkweek.

De website van de krant Kathimerini meldde dat de trojka dinsdag en woensdag heeft overlegd met de Griekse minister van Arbeid, Yiannis Vroutsis. Het maximaal aantal uren werk moet door de week heen wel worden onderbroken voor rustperiodes van 11 uren. Aangenomen dat de grieks-orthodoxe Grieken de zondag als rustdag behouden, kan een werkweek dan zes lange dagen duren. De trojka heeft Vroutsis ook aanbevolen de opzegtermijn voor het beëindigen van arbeidscontracten te verkorten. Die is nu vier tot zes maanden waarin de werkgever blijft doorbetalen.

De Griekse regering moet morgen een afgerond plan over de beoogde bezuinigingen presenteren aan de eurozonepartners, tijdens een informele bijeenkomst van ministers van Financiën op Cyprus.