Direct naar artikelinhoud

Laatste stuiptrekking in euthanasiedebat

Morgen krijgt de wet op euthanasie voor minderjarigen definitief haar goedkeuring. Maar CD&V zal dat niet laten gebeuren zonder vandaag tijdens het Kamerdebat nog een laatste keer haar tanden te laten zien.

"Stel dit alsublieft uit. We doen tientallen jaren over de splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde. Maar kinderen doodspuiten, dat kan op zo'n korte periode geregeld worden? Er is geen urgentie." Enkele maanden nadat een een groep progressieve kinderartsen pleitte voor een snelle stemming van de uitbreiding van de euthanasiewet naar wilsbekwame terminale minderjarigen, proberen 161 anderen er in extremis nog een stokje voor te steken.

Kamervoorzitter André Flahaut (PS) beloofde dat hij de open brief van kinderoncoloog Stefaan Van Gool (UZ Leuven) en anderen zou overmaken aan de verschillende fracties. Hij stuurde er zelfs een persbericht over uit. En over media-aandacht hadden de kinderartsen van hoofdzakelijk katholieke ziekenhuizen al helemaal niet te klagen, niet het minst vanuit het buitenland. Maar uitstel tot de volgende legislatuur? Daar konden ook de bidstonde van aartsbisschop Léonard vorige week en de opmerkelijke smeekbede van een Canadese kleuter aan koning Filip niet voor zorgen.

Australië

Vanmiddag wordt er in de plenaire zitting van de Kamer immers over de kwestie gedebatteerd, morgen volgt al de stemming. Dat is de laatste halte, want het wetsvoorstel van Open Vld, MR, sp.a en PS werd al goedgekeurd in de Senaat en in de Kamercommissie Justitie. Zoals de kaarten nu liggen, wordt ons land de absolute wereldwijde pionier en zal de uitbreiding van de wet met een overduidelijke meerderheid worden goedgekeurd. Cameraploegen van over heel Europa hebben zich al gemeld om dat moment vast te leggen. Zelfs vanuit Australië is er interesse.

Bij de initiatiefnemende partijen sp.a, PS en Open Vld valt geen afwijkende stem te bespeuren. Maar bij ethische dossiers geldt geen partijdiscipline en dus heeft iedere volksvertegenwoordiger de kans om naar eer en geweten te oordelen. Bij MR zijn Corinne De Permentier en Marie-Christine Marghem van plan om tegen te stemmen. Ook François-Xavier de Donnea is tegen, maar hij kan door buitenlandse verplichtingen niet aanwezig zijn bij de stemming.

"Deze wet is vooral bedoeld om dokters juridisch veilig te stellen en hun geweten en dat van de ouders van de kinderen te sussen. Maar daar moet de wetgever niet tussenkomen, dat behoort tot de privésfeer en moet daar blijven. Bovendien vind ik het zeer wreed om kinderen te vragen of ze nog wil leven of niet", motiveert hij zijn standpunt. "Maar ik maak me geen illusies, ook zonder mijn tegenstem komt deze wet erdoor."

In de oppositie zal Groen en ook het gros van Ecolo en N-VA namelijk meestemmen. Bij de Franstalige groenen zou er één tegenstem en één onthouding zijn, bij N-VA wellicht een vijftal onthoudingen. In de Senaat keurde de N-VA-fractie onder impuls van senatrice Elke Sleurs het voorstel unaniem goed. Haar collega in de Kamer Sarah Smeyers zal de wet straks dan ook verdedigen. "Ik ben blij dat het zo snel gaat. Niemand is ermee gediend dat deze discussie nog gerekt wordt, dat zou echt onbehoorlijk zijn", zegt zij. "Maar dit is een heel moeilijk en zwaar debat dat de partijgrenzen overschrijdt. Hopelijk blijft het debat sereen."

PS en N-VA

Een oproep die Groencollega Kristof Calvo volmondig ondersteunt. "Ik hoop dat er enige terughoudendheid en bescheidenheid aan de dag gelegd wordt. Er bestaan geen burgers die van lijden houden en andere van leven. Onze opdracht is om mensen de keuze te kunnen geven. Hoe kinderen, moeders en vaders omspringen met die keuze, is volledig aan hen."

CD&V, de belangrijkste tegenstander, is echter niet van plan om de nieuwe wet zonder slag of stoot te laten passeren. De partij heeft vragen bij het juridische kader en betwijfelt of een kind wel kan beslissen over leven en dood. "Bovendien", zegt Sonja Becq, "vrezen we dat de druk te hoog kan worden. Het gaat om het recht op de vraag naar euthanasie, maar het is toch niet de bedoeling dat euthanasie straks een recht wordt? Dat ik me schuldig moet voelen omdat ik, wanneer het erop aan komt, de vraag niet zal stellen?"

Voor CD&V speelt er behalve de ethische en praktische bezwaren nog iets anders. Dat het wetsvoorstel in de Senaat met de hulp van een wisselmeerderheid met N-VA en de groenen is goedgekeurd, ligt hen nog steeds zwaar op de maag. "Het is toch vreemd", klinkt het dan ook bits, "dat een akkoord tussen PS en N-VA nu plots moet worden uitgevoerd?"