Direct naar artikelinhoud

Man die eerder aanslag overleefde nu toch vermoord

Twee jaar geleden overleefde hij nog twee schotwonden, maar afgelopen weekend werd de 54-jarige Mathieu Henckens uit Neeroeteren alsnog vermoord. Hij lag thuis dood in de gang.

In het Limburgse dorp kennen de meeste inwoners Mathieu Henckens als 'Thieu de slachter'. Hij kreeg die bijnaam voor de vele jaren dat hij een slagerij runde. Nadat hij de winkel stopgezet had, kreeg Henckens nog een andere bijnaam: wietboer. Want terwijl hij op vakantie was in het buitenland ontdekte de politie bij hem thuis een cannabisplantage.

In april 2011 veroordeelde de rechter in Tongeren hem daarvoor tot drie jaar cel en een boete van 11.000 euro. Amper enkele dagen na die veroordeling haalde Mathieu Henckens opnieuw de krant. Onbekenden hadden hem bij hem thuis aangevallen. Er was sprake van twee daders met een wapen.

Henckens zou zich fel hebben verweerd. Er vielen daarbij drie schoten. De ex-slager kreeg een kogel in de arm en de bil, maar overleefde. Een afrekening in het drugsmilieu, werd toen gezegd. De daders werden voor zover bekend nooit gevonden.

Zaterdag in de late namiddag stond de Cubaanse vriendin van Henckens voor een gesloten deur bij hen thuis in Neeroeteren - op hetzelfde adres waar Henckens destijds al werd beschoten. De vrouw vertrouwde het niet en alarmeerde een vriend. Die trapte de deur in en vond in de gang het levenloze lichaam van Mathieu Henckens. Het parket van Tongeren zegt dat de man met zekerheid om het leven werd gebracht. Het startte een onderzoek wegens moord.