Direct naar artikelinhoud

Vlaamse ministers leveren 197 euro loon per maand in

De regering-Di Rupo besliste bij haar aantreden om elke minister 5 procent loon te laten inleveren. De Vlaamse regering kondigde aan dat ze ook een inspanning zou doen. Die blijft echter beperkt tot 197 euro per maand per excellentie.

Als iedereen de broeksriem moet aanhalen, dan moet de regering zelf ook een inspanning doen. Met die redenering in het achterhoofd beslisten de leden van de regering-Di Rupo eind 2011 om het voortaan met 5 procent minder te doen. Daardoor verdient premier Elio Di Rupo (PS) maandelijks 556,28 euro minder dan wat zijn voorganger Yves Leterme verdiende.

Ook inspanning doen

In februari 2012 liet de regering-Peeters weten dat de Vlaamse regering eveneens een inspanning zou doen. Hoe groot die inspanning zou zijn, werd echter nooit bekendgemaakt. Uit het antwoord van Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) op een schriftelijke vraag van LDD-parlementslid Ivan Sabbe blijkt dat de lonen van de ministers sinds 1 maart 2012 gedaald zijn met slechts 1,96 procent.

Voor de 'gewone' ministers betekent dat een inlevering van 197 euro netto per maand. De minister-president en de twee viceminister-presidenten doen het met 210 euro minder.

Netto 10.000 euro

"N-VA trekt op federaal niveau altijd stevig van leer, maar in de realiteit blijkt nu dat de Vlaamse ministers minder inleveren op hun loon dan hun federale collega's", merkt Sabbe op. "Met deze inlevering op een nettoloon van iets meer dan 10.000 euro per maand kan je bezwaarlijk zeggen dat de ministers de tering naar de nering zetten. Als de Vlaamse regering een oprecht signaal wil sturen naar de burger, dan past ze het voorstel van een loonsvermindering van minimaal 5 procent ook meteen toe in de praktijk.

De ministers van de regering van de Duitstalige gemeenschap leveren deze legislatuur twee procent van hun loon in. De Waalse regering besliste in november 2011 de ministerlonen niet langer te indexeren.