Direct naar artikelinhoud

Ex-VRT-hoofdredacteur Kris Hoflack gaat vtm-nieuwsdienst leiden

In november vorig jaar stapte Kris Hoflack op als hoofdredacteur Duiding bij de VRT. Minder dan een jaar later moet hij als algemeen hoofdredacteur de nieuwsdienst van concurrent vtm op het goede spoor zetten. Pieter Dumon en Jan Debackere

Het bericht dat de vtm-nieuwsdienst een nieuwe algemeen hoofdredacteur krijgt komt niet als een verrassing. De keuze voor Hoflack is dat wel. Dat er iets moest veranderen op de nieuwsdienst was al langer duidelijk. Sinds het vertrek van directeur informatie Eric Goens, ondertussen anderhalf jaar geleden, was het nooit meer rustig op de redactievloer.

De afschaffing van het laatavondnieuws, de kijkcijferkloof met het VRT-journaal die maar niet gedicht raakt, het vertrek van een aantal oudgedienden en het van het scherm verdwijnen van nieuwsanker Lynn Wesenbeek. Het zorgde telkens opnieuw voor onrust. Nicholas Lataire en Bart Van Doorne, de twee hoofdredacteurs van dienst slaagden er niet in om die de kop in te drukken. En dus ging de directie van de Vlaamse Media Maatschappij op zoek naar een meer ervaren hoofdredacteur die de nieuwsdienst wel in rustiger vaarwater kon loodsen.

Met het herstellen van die rust moet de vtm-nieuwsdienst ook aantrekkelijker worden voor journalistiek talent. Nu heeft de commerciële zender het immers moeilijk om mensen naar hun woelige nieuwsdienst te lokken.

Belangrijke nuance

Aan Kris Hoflack (47) om daar verandering in te brengen. Vanaf 1 oktober wordt hij algemeen hoofdredacteur van de nieuwsdienst. Een functie waarin hij verantwoordelijk is voor alle programma's die onder de nieuwsdienst vallen; de dagelijkse nieuwsuitzendingen, Stadion, Telefacts en Royalty. Hoflack krijgt ook een zitje in het directiecomité zodat hij mee kan bepalen welke plaats zijn programma's in het zendschema krijgen. Een belangrijke nuance, want dat voorrecht hadden hoofdredacteurs Van Doorne en Lataire niet. Dat duo blijft overigens ook na de komst van Hoflack op post. Terwijl zij verder werken aan de versterking van Het nieuws rekenen ze bij vtm op Kris Hoflack om de langetermijnvisie te ontwikkelen.

"We hebben veel ambitie met ons nieuws", laat Peter Bossaert, CEO van de Vlaamse Media Maatschappij weten. "Het is de ruggengraat van een breed televisiestation als vtm, de poort naar primetime. Met Kris Hoflack halen we een man met de juiste ervaring en vakkennis in huis om de top van onze nieuwsdienst te versterken en de strategie van onze informatieprogramma's te bepalen."

Slecht nieuws

Hoflack, historicus van opleiding, werkte voor Humo en het ter ziele gegane weekblad Bonanza voor hij in 2001 als eindredacteur voorVilla Politica bij de VRT aan de slag ging. Hij werkte zich op tot hoofdredacteur Duiding en stond mee aan de wieg van programma's als Volt, Reyers laat en Koppen. Maar toen de VRT-top vorig jaar besliste de structuur van de nieuwsdienst te hervormen en Hoflack naast de functie van algemeen hoofdredacteur greep, stapte hij op.

Maar de ex-hoofdredacteur heeft aan de Reyerslaan nog een hele reeks vertrouwelingen zitten voor wie de vtm-nieuwsdienst plots een stuk aantrekkelijker wordt, nu hun ex-baas het er voor het zeggen heeft. Nu al lijkt duidelijk in welke richting Hoflack en co. zullen kijken in hun zoektocht naar nieuw journalistiek talent voor de vtm-nieuwsdienst.

De nieuwe job van Hoflack is slecht nieuws voor uitgeverij Borgerhoff & Lamberigts. Hoflack stond immers sinds december vorig jaar aan het hoofd van hun nieuw opgerichte televisieproductiehuis. Nu Hoflack daar vertrekt neemt Isabelle Baele als zakelijk leider de leiding over. Steven Borgerhoff en Kristof Lamberigts zetten voorlopig de inhoudelijke lijnen uit.

"Ik heb heel graag bij Borgerhoff & Lamberigts gewerkt", vertelt Hoflack. "En het resultaat mag gezien worden. Op amper negen maanden tijd hebben we een stevig productiehuis op poten gezet. Maar eens journalist, altijd journalist. Hoe boeiend mijn job ook was, ik miste de journalistiek. Toen vtm kwam aankloppen, kon ik dan ook niet weigeren. De goesting is heel groot. Er zijn ook niet zo heel veel mensen die de kans krijgen om zowel de nieuwsdienst van de VRT als die van vtm te leiden. Ik kon dit echt niet weigeren."

Over wat hij bij de vtm-nieuwsdienst wil gaan veranderen blijft Hoflack voorlopig vaag. "Het is nog veel te vroeg om daar op in te gaan. Het heeft geen zin om nu al met straffe uitspraken uit te pakken. Ik wil nu in eerste instantie met zo veel mogelijk mensen praten. Daarna zien we wel."