Direct naar artikelinhoud

Vrouw Bo Xilai vervolgd wegens moord op Brit

De vrouw van de gevallen Chinese toppoliticus Bo Xilai wordt vervolgd wegens moord. Gu Kailai, enkele jaren geleden nog een van China's bekendste juristen, kan daarmee de doodstraf of levenslang krijgen.

Gu's proces begint waarschijnlijk over anderhalve week in Hefei, een provinciehoofdstad ver van Chongqing, waar haar echtgenoot partijleider was.

Gu zal samen met een assistent terechtstaan, meldde staatspersbureau Nieuw China. "De feiten betreffende de twee beklaagden zijn duidelijk en het bewijs is onweerlegbaar en aanzienlijk", zo vatte het persbureau de aanklacht van de Chinese justitie samen.

Gu wordt ervan verdacht vorig jaar de Britse zakenman Neil Heywood vermoord te hebben door gif in een drankje te mengen. De aanleiding was een 'geschil over economische belangen', is de officiële lezing. Naar verluidt kregen de twee ruzie over de vergoeding die Heywood wilde voor zijn hulp bij het naar het buitenland brengen van miljoenen euro's aan kapitaal, dat Bo en zijn familie op duistere wijze hadden verzameld.

De affaire heeft voor onrust in de Chinese leiding gezorgd, omdat Bo zijn pijlen had gericht op een vitale zetel in de partijtop bij het congres van de Communistische Partij in het najaar. De moord was aanvankelijk door de politie in Chongqing in de doofpot gestopt. De bom barstte toen politiecommissaris Wang met het verhaal naar het Amerikaanse consulaat in Chengdu vluchtte. Na onderhandelingen over zijn veiligheid kwam Wang naar Peking.

Even later rolde het hoofd van Bo Xilai, waarmee de gematigden in de partij zich van een lastige concurrent konden ontdoen. De 62-jarige Bo had zich in Chongqing ontpopt als een ambitieuze linkse conservatief, die de macht van staat en partij verder wilde vergroten. Bij delen van de bevolking bouwde Bo populariteit op door een harde, maar selectieve anticorruptiecampagne, de bouw van sociale woningen en reïntroductie van rode rituelen, zoals het zingen van liedjes uit de Mao-tijd. In de top van de partij werd zijn eigengereide gedrag met steeds meer argwaan bekeken.

Hoe het met Bo afloopt is nog onduidelijk. Hij zit opgesloten bij Peking, in het kader van een intern partijonderzoek naar 'ernstige disciplinaire overtredingen'. Of hij na dit onderzoek wordt overgedragen aan justitie is de vraag. Volgens sommige analisten wordt zijn vrouw nu als grote zondebok berecht en wordt over Bo's lot onderhandeld binnen de top van de partij. Bo had goede banden met sommige leiders van het leger en de veiligheidsdiensten.