Direct naar artikelinhoud

Parket onderzoekt of Schaarbeek schuldig is aan pooierschap

Het parket van Brussel gaat onderzoeken of de gemeente Schaarbeek zich schuldig maakt aan pooierschap door een belasting te heffen op kamers voor prostituees. Burgemeester Bernard Clerfayt reageert boos. 'De opbrengst van de belasting dient enkel om de wijk schoon te houden.'

Aan de basis van het onderzoek ligt geen klacht van een prostituee of pooier, maar wel een melding van de politie. Het hoofdkwartier van de federale gerechtelijke politie in Brussel ligt op een steenworp van de rosse buurt rond het Noordstation. "We hebben een proces-verbaal binnengekregen van de gerechtelijke politie in verband met het exploiteren van prostitutie", zegt Ine Van Wymersch van het Brusselse parket. "Dat betekent dat de politie mogelijk een inbreuk heeft vastgesteld in Schaarbeek. Op basis van het pv heeft het parket een informatieonderzoek opgestart om na te gaan of de gemeente zich schuldig maakt aan een misdrijf of niet. Daar zijn we nu mee bezig." Volgens Van Wymersch is er geen sprake van een klacht tegen de gemeente.

Op de Schaarbeekse gemeenteraad van 30 mei vorig jaar werd officieel beslist om voortaan een jaarlijkse belasting te heffen van 8.200 euro per 'raamprostitutiesalon'. Volgens de krant Sudpresse is het de eerste keer dat de woorden 'belasting op prostitutie' zwart op wit in een officieel document vermeld staan. Het exploiteren van prostitutie is echter nog steeds verboden en strafbaar in ons land. Toch was er nauwelijks protest toen de maatregel vorig jaar werd goedgekeurd. De meerderheid stemde voor, de oppositie onthield zich.

Volgens de burgemeester van Schaarbeek, Bernard Clerfayt (FDF), is het "zonder meer schandalig" dat Schaarbeek vergeleken wordt met een pooier. De gemeente maakt immers geen winst met de belasting, redeneert Clerfayt. "De opbrengst van de belasting dient enkel om de wijk schoon te houden." De prostitutieactiviteiten op het grondgebied van Schaarbeek brengen volgens Clerfayt enorme kosten met zich mee. De burgemeester meent dat het getuigt van goed bestuur om de exploitanten van de kamers te belasten in plaats van de vrouwen die er werken.

De gemeente Schaarbeek zal zich bovendien burgerlijke partij stellen in het dossier en klacht indienen tegen de politieman die meende dat hij een inbreuk op de wetgeving had vastgesteld. "Tot op vandaag is er immers geen belasting geïnd. Er bestond dus geen enkele aanleiding om een proces-verbaal op te stellen", zegt Clerfayt.