Direct naar artikelinhoud

VS starten vredesgesprekken met taliban

De VS gaan rechtstreekse vredesonderhandelingen voeren met de Afghaanse taliban. Dat maakten ze bekend op de dag dat de NAVO de verantwoordelijk-heid voor de veiligheid in Afghanistan overdroeg aan de Afghanen.

De Amerikanen zien de gesprekken, die vanaf volgende week zullen plaatsvinden in Qatar, als een eerste stap in een "ingewikkeld, lang en rommelig proces". Een van de gespreksonderwerpen is het uitruilen va gevangenen. De eerste weken zullen echter vooral in het teken staan van verkennende gesprekken. De VS stellen als voorwaarde voor het vredesoverleg dat de taliban alle banden met terreurorganisatie Al Qaida verbreken en geen geweld meer gebruiken. Ook moet de beweging de Afghaanse grondwet accepteren, waaronder de rechten van vrouwen en minderheden.

Eerder maakte de Afghaanse president Hamid Karzai bekend dat ook Afghanistan een afvaardiging naar Qatar stuurt, voor een aanzet tot vredesonderhandelingen. De gesprekken tussen de zogeheten Afghaanse Hoge Raad voor de Vrede en de taliban beginnen waarschijnlijk enkele dagen na het begin van de gesprekken met de VS.

Na twaalf jaar oorlog voeren en 3.336 coalitiedoden, werd het Afghaanse leger gisteren ondertussen zelf weer verantwoordelijk voor de veiligheidssituatie in het hele land. De veiligheidsoverdracht werd een belangrijke testcase of het Afghaanse leger de strijd tegen de taliban op eigen houtje aankan.

Zowel president Karzai als NAVO-topman Anders Fogh Rasmussen noemden de overdracht van de laatste districten en provincies een mijlpaal. "Dit is een dag waarop alle Afghanen trots kunnen zijn", zei Rasmussen tijdens een ceremonie op de Nationale Defensie Universiteit. "Evenals de 50 landen die bijdragen aan ISAF."

Karzai noemde het een 'historisch moment' dat het Afghaans leger vanaf vandaag alle veiligheidsoperaties plant en leidt. De militairen van de NAVO en de VS zullen vanaf nu een ondersteunende rol in de oorlog hebben. Het gaat hier om training, advies en hulp bij militaire operaties.

Afghanistan volgt nu het pad dat het Amerikaanse leger in september 2010 in Irak bewandelde. In Afghanistan moeten de 100.000 soldaten van de NAVO en de VS eind 2014 zijn teruggetrokken.Gisteren vielen in Kaboel drie doden tijdens een aanslag, maar de gevreesde grootschalige aanval bleef uit.

Rasmussen maakte van de ceremonie gebruik om te benadrukken hoe succesvol de overgangsfase tot nu toe is. Ook ziet de NAVO de overdracht als bewijs dat de kostbare opbouw van de Afghaanse veiligheidstroepen de afgelopen jaren goed is verlopen.

"Tien jaar geleden waren er geen nationale Afghaanse veiligheidseenheden", betoogde Rasmussen. "Nu zijn er 350.000 soldaten en agenten." Maar net als in Irak is echter de vrees groot dat het Afghaanse leger niet op zijn taak berekend zal zijn als de laatste westerse soldaten eind 2014 weg zijn. Een aanwijzing hiervoor is het stijgende dodental onder de veiligheidstroepen.

Het afgelopen jaar sneuvelde al een ongekend aantal soldaten: 1.170.