Direct naar artikelinhoud

Poetin tikt 'Financial Times' op de vingers in lezersbrief

In een pittig lezersbriefje in deFinancial Times geeft de Russische president Poetin de krant een tik op de vingers. Want nee, hij is niet van plan de gaskraan dicht te draaien. Opmerke-lijk: de brief van de wereldleider kon niet beter verstopt staan in het blad.

In het Kremlin lezen ze de Financial Times, zo blijkt. En als de roze krant het te bont maakt, kruipt de Russische leider Poetin graag in zijn pen. Althans, hij sommeert zijn woordvoerder Dmitry Peskov om een schriftelijke tik uit te delen.

"Geachte heer, in uw artikel van 11 april laat u verstaan dat Moskou de gasvoorziening voor Oekraïne lam wil leggen en dat dit gevolgen kan hebben voor Europa", hekelt Peskov de journalist in kwestie. "Maar president Poetin heeft er de jongste dagen naar gestreefd om extreme maatregelen net uit te stellen, om zo ruimte te creëren voor gesprekken."

Opvallend: Poetins brief blinkt uit in eenvoud. Weggemoffeld op pagina acht staat hij tussen brieven van nobele onbekenden. Saai, roze, niet eens in vetjes. Lag de 'chef opinie' te dutten en zag hij de auteur van het stuk over het hoofd? Daarover laat de Financial Times ons in spanning. Na veel vijven en zessen geeft Kristina Eriksson, hoofd mediarelaties, enkel een schamel "geen commentaar". Ook het mailverkeer met Jenny Cusack, communicatieverantwoordelijke bij de krant, bloedt ineens dood.

Maakte de redactie een foutje? Of is de krant gewoon verwend en wordt ze dagelijks belaagd met brieven en meninkjes van de groten der aarde? Want voorstellen voor de opiniepagina's doorlopen een genadeloze selectie, klonk het eerder al. "Iedereen wil schrijven voor onze kolommen, maar met het risico om de auteurs te kwetsen - wie ze ook zijn - weiger ik 99 procent van de aanbiedingen", lichtte opinieredacteur Alec Russell toe in het magazine The Good Life.

Tikkeltje stout

Russell heeft de delicate taak om bijdragen van machtige CEO's, ministers en staatsleiders te weigeren. "Ik heb bijvoorbeeld zonet onze ex-premier Gordon Brown afgewimpeld", liet hij vorig jaar nog optekenen. Op zijn pagina's komen enkel brieven die vernieuwend of een tikkeltje stout zijn. Bijdragen die de grote debatten aanvuren. "Natuurlijk, als het Barack Obama is, zou ik zijn proza misschien iets aandachtiger lezen", bekent Russell. "Maar als hij ons niks pertinents te bieden heeft, verzeker ik u dat ik het niet zal publiceren."

Toch even slikken voor de wereldleiders onder ons. Poetin, verdoken op pagina acht, hoe teleurgesteld kan de mens zijn? Van zijn woordvoerder Dmitry Peskov zullen we het niet horen. De man gaf gisteren niet thuis.