Direct naar artikelinhoud

Wesphael nog zeker drie maanden in de cel

De Waalse politicus Bernard Wesphael blijft drie maanden langer in de gevangenis. Ondanks groeiende aanwijzingen van onschuld heeft de Brugse raadkamer zijn aanhoudingsmandaat verlengd.

De voortekenen leken gunstig voor de stichter-voorzitter van Mouvement de Gauche. Bernard Wesphael werd woensdag nog eens uitgebreid ondervraagd over de gebeurtenissen tijdens de avond van 31 oktober in kamer 602 van Hotel Mondo in Oostende. Donderdag volgde een marathonverhoor over de 'moraliteit', wat in een strafzaak meestal betekent dat ook de speurders ervan uitgaan dat hun verdachte snel zal vrijkomen en dat ze nog een laatste gelegenheid tot verhoor onder aanhouding willen benutten.

Wesphael was gisterochtend aanwezig op de zitting van de raadkamer. Zijn advocaat Tom Bauwens blaakte vooraf van optimisme: "Er is een toxicologische tegenexpertise en ook het medico-legale is herbekeken door twee universiteitsprofessoren. U kunt aan mijn glimlach zien in welke richting het gaat."

Wesphael en zijn echtgenote Véronique Pirotton hadden die avond ruzie. Iets na elven belde hij zelf de receptie. Haar lichaam werd aangetroffen in het bad en vertoonde tekenen van een schermutseling. Het parket hield het op moord, Wesphael zelf houdt vol dat hij na de ruzie in slaap was gevallen op bed en dat zij zichzelf in de badkamer van het leven heeft beroofd met een overdosis medicatie in combinatie met alcohol.

De tegenexpertises bevestigen nu deze versie over de hele lijn. De these van het parket, wurging met een plastic zak, werd volledig onderuitgehaald. De eerste expertise had de toxische doses van vijf middelen afzonderlijk gemeten, maar de tegenexpertise analyseerde hoe die verschillende producten op elkaar reageren. Daarnaast werd ook een tikfout gecorrigeerd waardoor de dosis lormetazepam in het bloed van Pirotton met duizend moet worden vermenigvuldigd.

De raadkamer volgde echter het Brugse parket, dat aanvoerde dat er nog twee moraliteitsgetuigen moeten worden ondervraagd en dat er "een gevaar op collusie" (belemmering van de rechtsgang) zou kunnen ontstaan. Advocaat Bauwens vindt dat onbegrijpelijk: "Deze verhoren handelen over het karakter van mijnheer Wesphael en zijn echtgenote, niet over aanwijzingen van schuld. Hoe zou hij dergelijke verhoren kunnen of willen beïnvloeden?" Ook een verzoek om vrij te komen met een elektronische enkelband werd afgewezen.

Wesphael heeft het volgens Bauwens erg lastig met het leven in de gevangenis. "Hij zit daar nu al vijf maanden, consequent zijn onschuld vol te houden. Hij heeft in al die tijd niets veranderd aan zijn verklaringen. Tussendoor moet hij ook een manier zien te vinden om het verlies van zijn echtgenote te verwerken."