Direct naar artikelinhoud

Psychiatrie wordt BUSINESS

Een primeur in ons land: voor het eerst komt een psychiatrisch centrum in commerciële handen. Cateraar Sodexo en de Nederlandse zorggroep Parnassia mogen het nieuwe Forensisch Psychiatrisch Centrum in Gent uitbaten.

De ministerraad keurt vandaag het voorstel goed - zo bevestigen verschillende bronnen - van het consortium van Sodexo, Parnassia en kleinere partners zoals Securitas. Zij zijn als winnaar uit de openbare aanbesteding voor het Forensisch Psychiatrisch Centrum in Gent gekomen.

Met de beslissing is het maandenlang getouwtrek om het gloednieuwe centrum in Gent beslecht. Daar moeten 272 mannelijke geïnterneerden worden ondergebracht die nu in de gevangenis zitten. De nieuwe instelling moet er bovendien voor zorgen dat België niet om de haverklap wordt veroordeeld door het Europees Hof voor de Rechten van de Mens omdat geïnterneerden in ons land niet de juiste zorg krijgen en jarenlang wegkwijnen in de gevangenis.

Met Sodexo en Parnassia kiest de regering uitdrukkelijk voor een commerciële uitbater. "Een gevaarlijke evolutie", zegt Jan De Maeseneer, professor huisartsengeneeskunde (UGent). "De commercialisering van de zorg is nooit een goede zaak. In alle landen waar ze het hebben geprobeerd, is het mislukt. Men zal de ontwikkeling in dat centrum heel erg waakzaam moeten volgen."

In Groot-Brittannië en Australië baat Sodexo nu al verschillende gevangenissen uit en komen regelmatig schandalen bovendrijven. Parnassia is specialist in de geestelijke gezondheidszorg en overschrijdt met dit project voor het eerst de Nederlandse landsgrenzen.

In het dossier van de aanbesteding heeft Sodexo het gehaald van het Platform FPC Gent, een koepel-vzw die samenwerkt met verschillende forensische en psychiatrische centra. "Het dossier was duidelijk", klinkt het in politieke kringen. "Zij waren overduidelijk de beste."

Toch is de verontwaardiging groot. Zorgnet Vlaanderen, de Vlaamse Vereniging voor Geestelijke Gezondheid, de vakbonden... allemaal waarschuwen ze voor een evolutie waarbij winst primeert op zorg. Vooral de vrees dat dit ten koste zal gaan van de kwaliteit, is groot.

Met dit dossier boekt vooral minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open Vld) een grote overwinning. Haar partij pleit al langer voor een privatisering van de gezondheidssector. Dat ook de socialisten dit voorstel steunen, schiet bij velen in het verkeerde keelgat. "Dit druist toch compleet in tegen hun ideologie", aldus een insider. "Ik begrijp niet waarom ze dit toestaan."

>>9