Direct naar artikelinhoud

YouTube verwijdert Belgische documentaire

De trailer van Thank God it's Friday, een Belgische documentaire over het Israëlisch-Palestijns conflict, is door YouTube offline gehaald. De makers, Jan Beddegenoodts en Niel Iwens, zijn ontzet en spreken van censuur.

De twee werkten twee jaar lang aan de documentaire. Daarin tonen ze aan de hand van portretten de spagaat tussen het leven in het Palestijnse dorp Nabi Saleh en de Israëlische nederzetting Halamish.

Thank God it's Fridaywerd in augustus bekroond met de publieks- en juryprijs op het grootste mensenrechtenfilmfestival van Zuid-Amerika. De trailer ervan stond al maanden online. Tot gisteren. De makers begrijpen het niet. "Dit is een professioneel werk. Als je ziet welke filmpjes wel kunnen op YouTube dan kan ik alleen maar vaststellen dat mijn werk wordt geviseerd en er politieke belangen spelen", zegt Beddegenoodts.

Hij werd door YouTube gecontacteerd nadat er een anonieme klacht over de trailer binnenliep. In een Herbreeuws mailtje werd hij gevraagd om een ondertekend document voor te leggen van iedereen die voorkomt in de trailer. Als hij dat niet zou doen, werden de beelden verwijderd. Beddegenoodts en Iwens bekijken wat ze kunnen doen om de trailer weer online te krijgen. De Belgische première van hun documentaire is vandaag in Brugge.