Direct naar artikelinhoud

Liberty oneens met expert over waarde Telenet-aandeel

De zakenbank Lazard is als onafhankelijke expert voor de beoordeling van het bod van Liberty Global op Telenet tot het besluit gekomen dat het Mechelse bedrijf 37 tot 42 euro per aandeel waard is. Liberty, dat al de controle over Telenet uitoefent, biedt echter maar 35 euro per aandeel en blijft daarbij.

Telenet kreeg van de beurstoezichthouder FSMA vorige week de tijd tot maandagochtend om bepaalde "koersgevoelige informatie" te publiceren. Volgens onze informatie was Telenet daar echter niet op voorbereid en kreeg het daarom zoveel tijd. Maandagoch-tend werd de periode nog eens voor onbepaalde duur verlengd.

Maandagavond was er dan toch witte rook. Telenet stuurde niet alleen een persbericht uit met bijgestelde financiële vooruitzichten voor 2013, maar pakte ook uit met de inhoud van de zogenaamde fairness opinion, de onafhankelijke expertise die krachtens de Belgische overnamewetgeving moet worden gevraagd door de onafhankelijke bestuurders van een doelwitbedrijf. In dit geval is die expertise uitgevoerd door de Frans-Amerikaanse zakenbank Lazard.

Lazard heeft bij zijn onderzoek verschillende waarderingsmethodes gebruikt. Het gaat om minderheidsmethodes (zonder premie voor het verwerven of versterken van de controle over Telenet) en meerderheidsmethodes (met die premie).

Al die methodes leiden tot een waardering van 37 tot 42 euro per aandeel, aldus een persbericht van Telenet, hetzij 2 tot 7 euro per aandeel meer dan het bod van Liberty of maar liefst 6 tot 20 procent meer.

Dat doet Liberty echter het geweer niet van schouder veranderen. Volgens Telenet heeft Liberty Global immers "ernstige bedenkingen" bij de assumpties die gebruikt worden in het rekenwerk van Lazard, met name de naar boven bijgestelde operationele assumpties voor de Bel-20'er.

"Telenet is door Liberty Global in kennis gesteld dat Liberty Globals waardering de waarde per aandeel vaststelt op 28 tot 35 euro. Liberty Global, bijgestaan door Morgan Stanley, zal gedetailleerde informatie over de waardering opnemen in het prospectus dat ter beschikking wordt gesteld van de beleggers indien het bod wordt uitgebracht", aldus het persbericht.

Liberty liet Telenet ook weten dat het van plan is om door te gaan met zijn bod tegen een prijs van 35 euro per aandeel maar dat dat bod niet langer onderworpen zal zijn aan de minimumaanvaardingsvoorwaarde van 95 procent die was opgenomen in de oorspronkelijke aankondiging.

Beleggers

De raad van bestuur van Telenet zal het bod van Liberty verder evalueren en analyseren en een memorie van antwoord opstellen en bekendmaken overeenkomstig de Belgische overnamewetgeving. "Telenet is op de hoogte gebracht door haar onafhankelijke bestuurders dat zij op dit ogenblik een standpunt aan het voorbereiden zijn dat afwijkt van dat van Liberty Global, op te nemen in het memorie van antwoord, met betrekking tot verschillende aspecten van het bod, met inbegrip van de prijs." Dat suggereert dat er op andere vlakken dan de prijs onenigheid is.

De aandeelhouders zullen uiteindelijk over het bod moeten oordelen met het verslag van Lazard, het prospectus en de memorie van antwoord in handen. "Beleggers zouden geen investeringsbeslissingen moeten nemen op basis van de bovenstaande samenvatting van Lazards waardering en zouden het volledige verslag van de onafhankelijke expert moeten in overweging nemen alsook het prospectus en de memorie van antwoord", merkt Telenet op.

Het aandeel Telenet noteert vandaag opnieuw.