Direct naar artikelinhoud

Vakbond BBTK start campagne over statuut arbeiders en bedienden

De socialistische bediendevakbond BBTK organiseert in het hele land acties omtrent de gelijkschakeling van het arbeiders- en bediendestatuut. Vanaf woensdag zit de regering samen met de sociale partners om dat dossier te ontmijnen.

De sociale partners en de overheid starten deze week in een 'tripartite' de onderhandelingen op om het statuut arbeiders en bedienden aan te pakken. Zoals inmiddels bekend verplicht het Grondwettelijk Hof ons land om tegen halverwege 2013 de geldende wetgeving aan te passen op ten minste twee specifieke punten: de opzegtermijnen en de carenzdag. Als de huidige discriminatie tegen dan niet is weggewerkt, dan dreigt een juridische chaos en kan elke ontslagen arbeider naar het Hof stappen om dezelfde voorwaarden te krijgen als de bedienden.

Het dossier zorgt voor de nodige nervositeit, en de standpunten van de werkgeversorganisaties en de vakbonden lijken mijlenver uit elkaar te liggen. Nu komt er nog een extra stoorzender bovenop. Erwin De Deyn, de machtige topman van de socialistische bediendebond BBTK, heeft alle werkgeversfederaties, van alle sectoren, een aankondiging gestuurd. Vanaf vandaag start de BBTK in het hele land een grote informatie- en sensibiliseringscampagne over de gelijkschakeling van het arbeiders- en bediendestatuut. "Wij houden er rekening mee dat de sociale partners er niet uit zullen raken en dat de overheid ingrijpt. Ik zeg daarbij heel duidelijk dat we geen genoegen nemen met ingrepen die raken aan de verworvenheden van het huidige statuut van de bedienden. Daarom zetten we campagnes op, met het verdelen van pamfletten en het houden van informatievergaderingen", luidt het bij De Deyn. Hij beklemtoont dat er geen sprake is van stakingen, maar indien het nodig mocht zijn dan komen er effectieve acties op het terrein. Alle BBTK-leden maken intussen, door de aankondigingsbrief van De Deyn, aanspraak op een stakingsvergoeding als ze het werk neerleggen voor een personeelsbijeenkomst. Intern raken de gemoederen verhit, want de actie van de BBTK was naar verluidt niet doorgepraat met de top van het ABVV.

Intussen wil Pieter Timmermans, de topman van het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO), de sectoren zelf een grote autonomie geven in de aanpak van het dossier arbeiders-bedienden. Concreet stelt het VBO voor dat de sociale partners een interprofessionele onder- en bovengrens vastleggen. De opzegtermijnen kunnen dan, naargelang de sector, tussen beide fluctueren. Hoe lang de ontslagtermijn wordt, moeten de sectoren vastleggen, klinkt het. Als we alle arbeiders een ontslagvergoeding voor bedienden betalen, leidt dat tot een extra loonhandicap van gemiddeld 2 à 4 procent.