Direct naar artikelinhoud

Creatief met virussen

Geïnspireerd door de donkere kant van de computerwereld vroeg Bas van de Poel (28) aan een mooi clubje illustratoren om virussen te visualiseren. Het resultaat is een kleurrijke doch duistere catalogus, te bekijken op de bron van alle kwaad: het internet.

Ze zijn niet alleen vervelend, ze kosten ook handenvol geld om te bestrijden. Computervirussen berokkenen wereldwijd schade, maar voor Amsterdammer Bas van de Poel is er ook een fascinerende kant aan de ellende: het verhaal achter het virus. Hij benaderde illustratoren, designers en kunstenaars om computervirussen te visualiseren. Meer dan 20 werken zijn intussen te bewonderen op de online verzameling Computer Virus Catalog. En de lijst blijft groeien, want er komen altijd virussen bij.

Hoe kom je op het idee om computervirussen te laten illusteren?

Bas van de Poel: "Ik ben al enige tijd gefascineerd door de donkere kant van computers, alles waardoor we schade kunnen leiden. De TOR-netwerken, waardoor anonieme communicatie mogelijk wordt, of alles wat te maken heeft met hacken. Het schandaal rond de spionagepraktijken van NSA heeft die interesse de laatste tijd nog meer aangewakkerd. Al heeft het idee vooral vorm gekregen toen ik het verhaal achter het bekende Melissa-virus hoorde. Melissa was een macroworm die Word-bestanden infecteerde en via e-mail werd verspreid. Het verspreidde zich in een mum van tijd over de hele wereld en richtte voor miljoenen euro's schade aan. De maker noemde het virus naar zijn favoriete stripper. Het abstracte stukje code werd plots heel erg menselijk. Dat idee wilde ik creatief uitbuiten. En Computer Virus Catalog was geboren."

Was het makkelijk om illustratoren zo ver te krijgen zo'n virus te tekenen?

"Als copywriter kom ik wel eens in contact met illustratoren, met hen was het contact makkelijk gelegd. Maar ik heb ook artiesten aangesproken die ik zelf enorm bewonder, zoals Anthony Burrill uit Londen of HORT, een ontwerpbureau uit Berlijn. Het verbaasde me wel dat ook zij vaak meteen toehapten. Ik heb zelf een lijst opgesteld van de virussen die ik getekend wilde zien en bepaald wie welk virus zou uitwerken. Verder heb ik de artiesten alle vrijheid gegeven. Zij gaven hun interpretatie aan het virus. De ene werkte de opdracht abstract uit, de andere ging aan de slag met de naam. Lang niet alle werken visualiseren het specifieke effect van het virus. Dat maakt het een gevarieerd geheel."

Wat hoop je met Computer Virus Catalog te bereiken?

"Je mag het project niet als politiek of ideologisch statement interpreteren. Het is een artistiek project met een afgelijnd onderwerp. Misschien is het zelfs niet meer dan een plat stukje entertainment. Iets wat vorm heeft gegeven aan een persoonlijke fixatie. Beschouw het als een hobbyproject, iets wat net niet op een zolderkamer is ontstaan. Al hoop ik met de collectie wel een volgende stap te zetten. Het geheel uitgeven in boekvorm zou mooi zijn. Of een expositie in een Amerikaans computermuseum zie ik ook wel zitten."

Alle illustraties van computervirussen zijn te bekijken op www.computerviruscatalog.com.