Direct naar artikelinhoud

'Engeland behoort altijd tot favorieten'

'The Three Lions' leek wel het verhaal van de tien kleine negertjes. Rooney geschorst, Barry geblesseerd, Cahill geblesseerd, Lampard geblesseerd ... "Voor de rest gaat alles goed met mij", gekscheerde Roy Hodgson gisteren op de persconferentie voor het duel met Frankrijk. Ofwel is Roy een geboren optimist, ofwel speelt Roy goed toneel. Want wie gelooft nog in dit Engeland?

Vooreerst het goede nieuws bij Engeland. Jermain Defoe voegde zich zaterdag terug bij de groep nadat hij vorige week naar Engeland vloog wegens de dood van zijn vader. Voor Roy Hodgson, amper twee maanden in dienst, is het niettemin zoeken naar de juiste opstelling. Gezien de omstandigheden is het wijselijk dat de nieuwe bondscoach kiest voor een behoudende aanpak: verdedigende richtlijnen meegeven is op korte termijn makkelijker dan aanvallende patronen in een ploeg slijpen, geef de man dus wat krediet. "Ik kan niet zeggen dat de dingen mij makkelijk zijn gemaakt, maar op een groot toernooi zijn vorm en automatismen niet noodzakelijk de belangrijkste voorwaarden om succes te boeken. Het gaat erom hoe een ploeg omgaat met de omstandigheden, en dat ze voldoende vertrouwen weet uit te stralen."

Een man van vele oorlogen, deze Hodgson, die je niet zo snel van de wijs kunt brengen. "Ik wil me niet verschuilen achter excuses. De ploeg die op het veld komt, is mijn verantwoordelijkheid, en dat zal ook gelden voor het resultaat."

Veel is te doen om de loden hitte die sinds enkele dagen boven Donetsk hangt. Terwijl Frankijk zijn basiskamp hier opstelde, verkoos de ex-bondscoach van Engeland, Fabio Capello, om te trainen in Krakau en voor de wedstrijden over te vliegen. Hodgson: "Twee dagen aanpassing aan de temperatuur moet volstaan. Het is ook wel eens warm in Engeland."

Is er iémand in de zaal die gelooft dat Engeland ver kan geraken op dit toernooi? Hoewel. Wat vertelde Johan Cruijff enkele dagen terug in zijn column in De Telegraaf? "Engeland behoort altijd tot de favorieten, zelfs als niemand weet waarom."