Direct naar artikelinhoud

'De muur van Wales slopen'

De prestatie van de Rode Duivels in het Stade de France geeft de burger hoop voor de match van vrijdag in Wales. Met een herstelde Kevin De Bruyne (23) krijgt Marc Wilmots er nog een troef bij. 'De matchen tegen Frankrijk en Wales mag je niet vergelijken, de speelstijl is anders.'

Kevin De Bruyne verscheen vorige week vrijdag al een eerste keer op het trainingsveld in Bordeaux, maar met name trappen viel toen lelijk tegen. Vandaar dat hij de match tegen Frankrijk aan zich voorbij liet gaan. Maar gisteren trainde De Bruyne volop mee in het Vanden Stockstadion. "Ik heb de training volledig kunnen afwerken, zonder veel last", zegt de middenvelder. "Het zou niet slim geweest zijn om te spelen tegen Frankrijk. Het deed nog te veel pijn, wat voor nut heeft het dan om op het veld te staan aan 70 of 80 procent en dan een slechte match te spelen? Dan ben ik liever vrijdag fit. Ik zal klaar zijn voor Wales."

Net als België is Wales gegroeid als ploeg, vindt De Bruyne. "Met Bale en Ramsey hebben ze topspelers, maar ook de anderen voetballen meestal bij goede clubs in Engeland. We weten van Wales dat ze ons in blok zullen opwachten, maar we gaan dingen zoeken om erdoor te geraken."

Ook met een gelijkspel zou De Bruyne kunnen leven. "Niet verliezen zou al goed zijn. Maar we gaan om te winnen. De drie punten zijn belangrijk, 0-1 in de laatste minuut is voor mij genoeg. De matchen tegen Frankrijk en Wales mag je niet vergelijken. Het gaat om andere omstandigheden en een andere speelstijl. Misschien ligt de speelstijl van de Fransen ons beter. We weten dat we in Wales tegen een muur gaan spelen, dan is het ook veel moeilijker om kansen te creëren en goals te maken", zegt hij.

Of hij hoopt dat ook de vier resterende kwalificatiematchen voor het EK met Marc Wilmots afgewerkt worden? "Het is niet aan mij om te zeggen wat de coach moet doen, dat moet hij zelf beslissen", zegt De Bruyne. "De coach heeft ons de voorbije jaren veel geholpen, maar als hij beslist om te vertrekken, dan is dat zijn keuze. Zo gaat het ook bij de clubs: mensen komen, mensen gaan. We hebben het goed gedaan met Wilmots. Blijft hij, dan zijn we tevreden. Gaat hij weg, dan is dat het leven. Ik zal blij zijn als hij blijft, maar als hij naar Schalke wil, dan kan ik zijn keuze ook begrijpen. Iedereen kijkt een beetje naar zichzelf, zo gaat dat nu eenmaal in het voetbal."

Individuele trofee

Kevin De Bruyne werd door zijn collega's verkozen tot beste voetballer in de Bundesliga. "Als de spelers je verkiezen, is dat een hele grote eer", vindt De Bruyne. "Het betekent toch dat je een heel seizoen lang iets hebt nagelaten. Individueel is dit het mooiste wat ik tot nu toe heb gewonnen. In een topcompetitie verkozen worden tot beste speler, is een van de mooiste dingen die je kan krijgen als voetballer."

Echt verrast daardoor is hij evenwel niet. "Dat ik veel toppers achter mij laat? Oké. Maar ik heb heel het jaar op een hoog niveau gespeeld, er waren heel weinig matchen die zelfs maar matig waren. Het zat het voorbije seizoen persoonlijk allemaal goed voor mij. Zowel de club als ik zelf hebben een heel goed jaar achter de rug. We zijn tweede geworden in de competitie en we hebben de beker gewonnen, niemand heeft meer assists gegeven dan ik. Ik heb ook alles gespeeld. We hebben over heel het seizoen maar één slechte match gespeeld, tegen Napoli in de Europa League."

Dat geeft misschien ook wel aan dat de Bundesliga voor de Bruyne de ideale competitie is. "Daar kan ik niks tegen inbrengen", lacht hij. "Die twee en een half jaar dat ik in de Bundesliga heb gespeeld, is het altijd goed gegaan. Het is een competitie waar ik mij goed bij voel." Of dat dan een argument is om in die competitie en bij die club te blijven? "Misschien wel, maar pas na de match tegen Wales gaan de gesprekken met Wolfsburg beginnen."

Alles wijst er op dat De Bruyne bij Wolfsburg zal blijven, maar omdat technisch directeur Klaus Allofs pas volgende week terugkeert uit vakantie, kan pas dan tot een contractverlenging worden overgegaan. Het ligt voor de hand dat De Bruyne op dit moment nog niet al zijn troeven op tafel wil gooien. "Ik heb nog niet gepraat, maar bij Wolfsburg blijven is zeker een optie", zegt De Bruyne. "Voor mij is het moeilijk om daar nu iets over te zeggen, omdat ik nog niet met de coach gepraat heb. Mijn zaakwaarnemer was de voorbije week in Afrika, ook wat hem betreft zal het voor volgende week zijn. Maar ik praat sowieso eerst met Wolfsburg, ik denk dat dat de normaalste zaak van de wereld is."

Geen revanche op Chelsea

Er zijn een paar andere clubs geïnteresseerd. "Maar ik heb altijd gezegd dat ik eerst met mijn club ga praten als het seizoen voorbij is", zegt De Bruyne. "En het seizoen is nog niet over. Ik weet dat er wat informele contacten geweest zijn tussen mijn manager en Manchester City. Maar als een club mij wil, dan moeten ze met Wolfsburg gaan praten en niet met mij."

Of hij het niet leuk zou vinden om naar Manchester City te gaan, om daar het ongelijk van Jose Mourinho en Chelsea te bewijzen. "Ik hoef niks te bewijzen", zegt De Bruyne. "Ik denk dat ik bij Wolfsburg en de Rode Duivels bewezen heb dat ik een goede speler ben. Ik moet niet naar Engeland gaan om iemand iets te bewijzen. Ik heb niks te bewijzen tegenover Mourinho. Maar zij hebben ook de titel gehaald, ik denk dat er bij Chelsea ook niet veel te klagen is."

Het is geen doel voor De Bruyne om terug te keren naar Engeland. "Ik was altijd overtuigd van mijn voetbalkwaliteiten. Ik hoef niet terug te gaan naar Engeland om aan eender wie eender wat te bewijzen. Of Chelsea beseft dat het een fout gemaakt heeft? Dat weet ik niet. Mijn tijd bij Chelsea was niet slecht, ik heb alleen beslist dat ik niet wou blijven onder de omstandigheden toen. Ik wou voetballen en dat doe ik ook. Maar ik was trots dat ik op mijn 19de daar kon tekenen. Ik ben er ook niet weggegaan met een slecht gevoel."

Dat er bij Chelsea twijfels zouden blijven bestaan over zijn mentale sterkte, deert De Bruyne niet. "Ik zal eens naar de psycholoog gaan", lacht hij. "Ik vind dat heel raar, maar oké."