Direct naar artikelinhoud

Saudi's van plan om profeet Mohammed op te graven

Ophef in de moslimwereld. Saudi-Arabië buigt zich over een plan om het graf van Mohammed af te breken en de profeet in een anoniem exemplaar te begraven. De tombe in Medina wordt te zeer aanbeden, terwijl afgoderij tegen de islam indruist, klinkt het.

Een van de heiligste plaatsen voor moslims is bedreigd, zo meldt de Britse krant The Independent. Want, zo luidt het voorstel van een Saudische wetenschapper, wat als we de tombe van de profeet Mohammed nu eens vernietigen en zijn lichaamsresten naar een anoniem graf verplaatsen? Een heikel plan dat de enorme spanningen tussen de soennieten en sjiieten nog meer kan opdrijven. En dat in tijden waarin de sektarische schermutselingen in Syrië en Irak al groot zijn.

Al jaren storen soennitische geestelijken zich aan hoe miljoenen sjiieten naar Medina trekken om er te bidden bij de graftombe van Mohammed. Volgens de strikte wahabistische leer, een vertakking van het soennisme, is dat afgoderij. Dat botst met de regels van de islam, die voorschrijven dat alleen Allah mag worden aanbeden. Maar de suggestie alleen al om het lichaam van de profeet te verplaatsen en zijn graf af te breken, zou onder sjiieten tot grote woede kunnen leiden.

Hadj

Als hun gezondheid en financiële toestand het toelaten, zijn moslims verplicht om een keer in hun leven op 'hadj' te gaan. Ofwel: een bedevaartsreis naar Mekka te maken. Daarvoor reizen jaarlijks miljoenen moslims naar Saudi-Arabië. Vaak trekken ze na de hadj naar Medina, waar de profeet geboren en begraven is.

Volgens The Independent is het voorstel verspreid onder de toezichthouders van de al-Masjid an-Nabawi-moskee in Medina. De plannen lekten uit via de Saudische wetenschapper Irfan al-Alawi. Als directeur van de Organisatie voor Islamitisch Erfgoed uitte hij al kritiek op de vernieling van heilige plaatsen in Mekka. Die moesten sneuvelen om plaats te maken voor luxehotels en appartementen.

Het 61 pagina's dikke document doet een voorstel uit de doeken om de kamers te vernielen waar de vrouw en dochters van Mohammed hebben geleefd. Die kamers liggen rondom de bewuste tombe. De enige manier om die afgoderij de kop in te drukken, zo staat volgens al-Alawi in het document, is om de resten van Mohammed te verplaatsen naar een anoniem graf op het al-Baqi-kerkhof, dat ook in Medina ligt. Dat kerkhof herbergt al een aanzienlijk aantal graven van familieleden van de profeet.

De kans is klein dat de afbraakwerken werkelijkheid worden. Niets wijst erop dat Saudi-Arabië op het voorstel ingaat. Integendeel, de Saudische regering benadrukte in het verleden al dat ze elke verandering aan de heiligste plaatsen van de islam "bijzonder ernstig" neemt.